Pagina titel ...

Als Willem-Alexander 3 maanden op Kroondomein Het Loo wil jagen moet hij 4.7 miljoen subsidie inleveren

0

Koning Willem-Alexander tijdens de jacht op het Kroondomein (Beeld: Partij voor de Dieren)

Als koning Willem-Alexander drie maanden op Kroondomein Het Loo wil blijven jagen moet hij 4.7 miljoen subsidie gaan inleveren. Vanaf volgend jaar gelden namelijk voor de koning dezelfde regels gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden.

Koning Willem-Alexander mag Kroondomein Het Loo niet langer drie maanden per jaar sluiten als hij zijn huidige subsidie wil houden voor het natuurgebied. Volgend jaar gelden voor de koning dezelfde regels gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden. In de voorwaarden van deze ‘openstellingssubsidie voor natuurgebieden’ staat dat een natuurgebied 358 dagen opengesteld moet zijn. Het mag dus maar een week per jaar dicht zijn.

Nu is alsnog besloten om de een einde te maken aan de uitzonderingspositie van de koning is de vraag ijk of Willem-Alexander het miljoenen kostende onderhoud van het park zelf gaat betalen. Als hij daarvoor kiest, mag hij zelf de openingstijden bepalen en kan hij het gebied dus ook drie maanden sluiten om te jagen.

Dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk een einde komt aan de huidige praktijk, tenzij de koning afziet van de subsidie. Als hij daarvoor kiest, mag hij zelf de openingstijden van het natuurpark op de Veluwe bepalen. Het natuurgebied is dit jaar nog van 15 september tot 25 december gesloten. Het sterke vermoeden bestaat dat de koninklijke familie dan jaagt op wild.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer eiste vorig jaar oktober opheldering over de sluiting toen bleek dat Willem-Alexander jaarlijks 4,7 miljoen euro subsidie krijgt voor het onderhoud van het natuurpark op de Veluwe en zich niet aan de subsidieregels hield. Premier Rutte beloofde de Tweede Kamer op de hoogte te houden bij het afgeven van een nieuwe subsidie voor 2022. De premier benadrukte dat het bos privé is en dat de koning als grootgrondbezitter de vrije bestemming heeft over het gebied.


De overgrootmoeder van de koning, Wilhelmina, heeft het 6700 hectare grote Kroondomein in 1959 aan de Staat in eigendom gegeven, maar Willem-Alexander heeft het vruchtgebruik.

 

Deals geselecteerd uit het aanbod van: Vakantiediscounter - Tui - D-Reizen - Corendon - Sunweb - Prijsvrij - Suntip - Stip Reizen & Cruises Comments are closed.

");pageTracker._trackPageview();