‘Als koning Willem-Alexander dinsdagochtend wakker wordt met een loopneus dan leest premier Mark Rutte de troonrede voor’

0

Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor tijdens Prinsjesdag 2019 (Beeld: Tweede Kamer)

Alles is, dankzij het coronavirus, anders dinsdag op Prinsjesdag. De kans bestaat zelfs dat niet koning Willem-Alexander de troonrede voorleest, maar premier Mark Rutte. Wat dat betreft is dinsdag alles afhankelijk of de koning opstaat met een loopneus…


Wat als koning Willem-Alexander dinsdagochtend, Prinsjesdag, wakker wordt met een loopneus? “Dan zou premier Mark Rutte de troonrede moeten voorlezen”, zegt Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer op de site van EenVandaag.

Iedereen die dinsdag betrokken is bij Prinsjesdag moet dan ook mondeling verklaren geen symptomen te hebben. Dus ook de koning. “Voor iedereen gelden dezelfde regels”, zegt Bruijn. Volgens een andere Binnenhofkenner, Menno de Bruijne, is het vaker gebeurd dat het staatshoofd de Troonrede niet voorgelezen heeft. Wilhelmina is bijvoorbeeld een keer niet aanwezig geweest tijdens Prinsjesdag.


Leest koning Willem-Alexander normaal gesproken de Troonrede voor in de Ridderzaal op het Binnenhof,  dat is nu verplaatst naar de veel grotere Grote Kerk, zodat aanwezigen meer afstand van elkaar kunnen houden. Het gebied rond de Grote Kerk wordt afgezet met hekken en schermen, zodat er voor het publiek niks te zien is.

Ook normaal is dat de koning wordt toegejuicht na het voorlezen van de troonrede. “Leve de Koning!”, roept Bruijn dan als voorzitter, en alle genodigden roepen dan: “Hoera, hoera hoera!” Maar dit jaar mag dat niet. Bruijn tegen EenVandaag: “Dat zou een spreekkoor zijn en dat mag niet.”

Wat er wel wel? “Na lang wikken en wegen hebben we besloten dat ik alles alleen uitspreek, zonder stemverheffing natuurlijk!”, zegt Bruijn. Het roepen van ‘Leve de Koning(in)’ na de troonrede ontstond overigens spontaan in 1897, weet Binnenhofkenner de Bruijne. “Onder een van de voorvaderen van politicus Piet Hein Donner. Hij was destijds zo onder de indruk dat hij spontaan uitriep: ‘Leve de Koningin!'”

Ook anders dinsdag: Er is flink gesneden in de gastenlijst. Het resultaat: het corps diplomatique, staatssecretarissen, burgemeesters en topambtenaren mogen allemaal niet komen. 10 tot 15 Kamerleden van de VVD komen ook niet naar de Grote Kerk. Zij menen dat anderhalve meter afstand bewaren in de Grote Kerk niet mogelijk is.

Ook de balkonscène van de koninklijke familie, na afloop van het voorlezen van de troonrede, gaat niet door.