‘Als je bij me in bad komt zitten’ – JACK VAN GELDER betrokken bij zeker twee incidenten in NOS-onderzoek grensoverschrijdend gedrag

0

Over Jack van Gelder zijn bij de externe vertrouwenspersonen van de NOS minstens twee meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan. De presentator, tientallen jaren actief bij NOS Sport, vertelde donderdag in de SBS6-talkshow HLF8 dat hij een vrouwelijke collega’s, volgens Van Gelder bij wijze grap, had uitgenodigd bij hem in de bad te zitten en andere vrouw ‘hoer’ had genoemd.

Van Gelder treedt er zelf mee naar buiten omdat de meldingen ook terugkomen in een komend  Volkskrant-artikel.  De eerste situatie gaat volgens Van Gelder over een incident waarbij een collega-presentatrice hem in 2011 of 2012 belde toen hij in bad zat. “Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt.”


Van Gelder heeft dat nooit gemerkt en heeft later naar eigen zeggen gewoon met haar samengewerkt. “Het was misschien een misplaatste grap”, geeft hij toe. De presentator heeft via Twitter inmiddels zijn excuses aangeboden. Die zijn volgens hem ook aanvaard. Van Gelder zegt dat de Volkskrant de bewuste presentatrice “met naam en toenaam” zal noemen maar dat hij dat niet wil doen.

Bij het tweede incident zou Van Gelder tegen een vrouwelijke collega “hoer of andere bewoordingen” hebben gezegd. Dat gebeurde in 2012 na een hoogopgelopen discussie over wie er namens NOS Sport naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne zou gaan. “We zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling”, zei Van Gelder daarover.


De hoofdredactie van NOS Sport stapt op nadat verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag op de redactie in de wind waren geslagen. Er werd een externe vertrouwenspersoon aangewezen om de situatie in kaart te brengen. “Het verslag heeft indringende inzichten opgeleverd, die de NOS raken en tot actie dwingen”, staat in een verklaring van de omroep.

De omroep maakt nu bekend dat de vierkoppige hoofdredactie van de sportredactie opstapt om ruimte te maken voor “nieuw leiderschap” en een cultuuromslag. Het aftreden zal gefaseerd gebeuren “om de continuïteit van de sportverslaggeving te garanderen”.

Medewerkers kunnen professionele begeleiding krijgen. Daarnaast wil de omroep zijn leidinggevenden trainen om ongewenst gedrag eerder te signaleren en daarop te kunnen handelen.