Van de Britse koningin Elizabeth II tot het Noorse koningshuis en natuurlijk onze eigen koningin Maxima, royals staan bekend om hun enorme collectie, vaak peperdure, sieraden. Maar wie heeft de duurste tiara in royaltyland en wat kost het Maxima om haar drie favoriete tiara’s te verzekeren?
Meer dan driehonderdduizend euro per jaar moet ons koninklijk huis neertellen voor het verzekeren van de drie meest recent door koningin Maxima gedragen tiara’s. Die vertegenwoordigen volgens het Britse Money, dat de juwelen van onze koningin en acht andere koningshuizen op basis van foto’s liet taxeren door het gerenommeerde juweliershuis Steven Stone, een waarde van rond de 20 miljoen euro, waarbij een jaarlijkse verzekeringspremie van €308,760.31 hoort. En dan is niet het hele juwelenkistje van Maxima verzekerd, maar slechts de Sterren Tiara, de De Württemberg Tiara en de diamanten bandeau.
De diamanten bandeau is in 1937 gemaakt door juwelier Josephus Jitta uit 34 grote diamanten uit een halsketting van Juliana’s grootmoeder, koningin Emma. De diamanten die over de bandeau zijn gezet wegen bij elkaar meer dan 100 karaat. De tiara lijkt de favoriet van koningin Máxima. Ze draagt hem vaak. De waarde van de tiara wordt geschat op ongeveer 9.3 miljoen euro en zou 145.000 euro per jaar kosten om te verzekeren.
De Sterren Tiara, geschatte waarde 5.8 miljoen euro, werd op 2 februari 2002 door koningin Máxima gedragen bij haar huwelijk met Willem-Alexander en is samengesteld uit een aantal familiestukken: de Parelknooptiara en sterren uit de collectie van diverse diamanten sterren die de Oranjes hebben. De sterren die gebruikt worden voor de tiara zijn exact hetzelfde, ze verschillen alleen in grootte. Ze hebben elk ook een grote diamant in het midden en hebben allemaal 10 punten. Koningin Máxima was lange tijd de enige die de tiara droeg, maar in 2014 werd de tiara geleend aan prinses Margriet. Prinses Beatrix droeg de tiara een jaar later naar het gala voor het Corps Diplomatique. De experts van Steven Stone schatten de jaarlijkse verzekeringspremie op € 91.475.
De Württemberg Tiara werd door Koningin Beatrix gedragen bij haar huwelijk met Prins Claus op 10 maart 1966. De tiara werd in 1897 oorspronkelijk gemaakt voor Wilhelmina, een jaar voor haar inhuldiging als koningin. Naast diamanten bevat de tiara 50 ronde parels en er kunnen 11 peervormige parels op gemonteerd worden. De tiara kan in vier verschillende instellingen, met alle parels bovenop geplaatst, alleen parels op de gebogen gedeelte, met parels tussen de uitsteeksels en helemaal geen parels bovenop worden gedragen, wat de tiara bruikbaar maakt bij verschillende koninklijke evenementen. Koningin Máxima droeg de tiara voor het laatst op 23 mei 2017 tijdens een gala voor het Corps Diplomatique. De waarde van de Württemberg Tiara 4.65 miljoen euro. De verzekeringspremie? Net geen 73 duizend euro volgens de experts.
De duurste tiara is overigens in het bezit van het Britse vorstenhuis. Het gaat om Greville Emerald Kokoshnik Tiara, gemaakt in 1919 door de Franse juwelier Boucheron, met een waarde van meer dan 11.6 miljoen euro. De tiara mocht prinses Eugenie van York van koningin Elizabeth dragen op haar huwelijk met Jack Brooksbank op 12 oktober 2018. De Greville Emerald Kokoshnik tiara is gemaakt van roosgeslepen pavé diamanten gezet in platina en is versierd met zes smaragden. Het midden is voorzien van een 93,7-karaats cabochon geslepen smaragd. De juwelenexperts van Steven Stone schatten de verzekeringspremie per jaar op 203.000 euro.
In vergelijking met de tiara die prinses Eugenie bij haar huwelijk droeg valt de Queen Mary’s diamanten bandeau-tiara die Meghan Markle van koningin Elizabeth te leen kreeg bij haar huwelijk in mei 2018 met prins Harry in het niet. De waarde van het juweel, bezet met grote en kleine diamanten in een geometrisch ontwerp waarbij de middelste steen een afneembare broche met 10 diamanten, is ‘slechts’ 2.32 miljoen euro. De tiara, geschonken aan koningin Mary op haar trouwdag in 1893, werd voor het eerst in 65 jaar gebruikt toen ze door Meghan Markle op haar huwelijk werd gedragen. Het verzekeren van de tiara kost de Britse monarchie net geen 41.000 euro.
In de tiara top 10 is de diamanten tiara van de in 1938 overleden Noorse koningin Maud, echtgenote van koning Haakon VII, goed voor een derde plek. Maud droeg de tiara toen ze op 22 juli 1896 trouwde met Haakon VII. Die diamanten tiara met drie niveaus van net geen 11 miljoen euro is gemaakt door de Londense topjuwelier Carrington en heeft een verzekerde waarde van 182.000 euro.