Humberto Tan doet aangifte tegen Albert Verlinde om laster en smaad na beschuldigt wangedrag presentator (‘zijn talkshow was zijn persoonlijke datingshow’)

0

RTL-presentator Humberto Tan heeft aangifte gedaan tegen Albert Verlinde vanwege laster en smaad. De showbizzkenner beschuldigde hem ervan ongepaste berichten te sturen naar vrouwelijke tafelgasten. Humberto ontkende stellig.

Presentator Albert Verlinde beschuldigt Humberto Tan van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij zijn talkshow. Volgens Verlinde was het geen talkshow, maar Tans persoonlijke datingshow. Tan zelf ontkent die aantijgingen en noemt het ‘smaad’. De beschuldiging aan het adres van Tan komt een dag nadat RTL besloot The voice of Holland van de buis te halen wegens grensoverschrijdend gedrag achter de schermen.


In Shownieuws beschuldigde Verlinde de talkshowpresentator zondagavond van grensoverschrijdend gedrag ten tijde van Tans talkshow RTL Late Night, die van 2013 tot 2019 op de buis was. “Het is binnen RTL, en we hebben daar de affaire-Stax meegemaakt, ook wel bekend dat Humberto de neiging had om met vrouwen die leuk waren contact te zoeken na de uitzending. Waarom vertel ik dat? Nou, niet om Humberto te naaien, maar omdat ik weet dat er mensen bij het programma weg zijn gegaan die zeiden: ‘Het lijkt wel alsof ik hier meer een datingshow zit te produceren dan een talkshow.’”

Tan is furieus over de beschuldiging aan zijn adres. “Albert Verlinde beschuldigt mij van ongepaste appjes naar ’iedere vrouw die ik leuk zou vinden’ in de periode bij RTL Late Night. Wat een kolder! Pure smaad”, schrijft Tan op Twitter. „Ik bedankte na afloop van de uitzending alle gasten via app: mannen en vrouwen. Verder niets te maken met The Voice.”


Vanochtend voegt hij daaraan toe: ‘Beste Albert, je hebt mij in één adem genoemd met de misstanden bij The Voice. We kennen elkaar goed, je hebt mijn nummer en toch heb je mij niet gebeld om je ‘verhaal’ te checken. Er ligt geen klacht bij RTL noch bij Blue Circle (producent, red.). Er is één klacht: van jou. Wat zijn je motieven?’ Op Twitter laten veel bekende mensen die in de talkshow van Tan te gast zijn geweest weten dat zij inderdaad steevast konden rekenen op een bedankbericht.

Die teksten gaan Humberto te ver dus doet hij nu aangifte om ‘lasterlijke’ uitspraken. Zijn advocaat laat in een statement weten: ‘De heer Tan wordt door Verlinde in één adem genoemd met de ernstige strafrechtelijke misstanden rondom het televisieprogramma The Voice. De heer Tan heeft niets met The Voice te maken noch zijn dergelijke handelingen aan de orde in of rondom zijn eigen talkshow.’ Humberto wil dat Verlinde zich in een rechtszaak verantwoord voor zijn ‘ongefundeerde beweringen en en het moedwillig beschadigen van zijn reputatie en zijn programma.

Verlinde roept RTL op een breder onderzoek te starten naar de cultuur” die er in die tijd was bij RTL. “Waar het mij om gaat is dat Talpa, ITV en RTL moeten onderzoeken wat er gebeurt bij The Voice, maar ik wil RTL ook oproepen een breed onderzoek te doen, want blijkbaar was er in die tijd een cultuur waarin dit soort dingen gebeurden. Bij The Voice én bij Humberto en we hebben ook nog het Expeditie Robinson-verhaal. Ik denk dat RTL kritisch moet kijken: jongens, wat was er in die tijd in vredesnaam aan de hand? Daar moet iedereen over aangesproken worden, ook de leidinggevenden. Daar moet een onderzoek naar gedaan worden.”

Verlinde pleit ook dat Unay Uslu (49), de nieuwe staatssecretaris voor Cultuur en Media, in actie moet komen. In Amerika zijn er vertrouwenspersonen bij programma’s. Ik vind dat we daar in Nederland met volwassen tv ook naartoe moeten. Je moet er een beleid op afstemmen. Ik ben zelf directeur van een bedrijf (Stage Nederland) geweest. Op het moment dat die hele #Metoo-zaak en Black Lives Matter speelden, dan moet je daar iets mee. En op het moment dat zo’n Jeroen-zaak speelt, dan moet hetzelfde gelden. Dat moet je dan meteen de kop indrukken. Er is blijkbaar een cultuur ontstaan, waarin dit kon gebeuren. Daarom heb ik ook de staatssecretaris opgeroepen: duik hier eens in. Voor vertrouwenspersonen, richtlijnen, beleid.”

Afgelopen zaterdag werd bekend dat The Voice of Holland voorlopig niet wordt uitgezonden vanwege berichten rondom mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik van o.a. bandleider Jeroen Rietbergen, de partner van Linda de Nol en coach Ali B. . RTL en producent ITV hebben een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de aantijgingen.Rietbergen heeft inmiddels bekend. Aankomende donderdag verschijnt hierover een reportage op het kanaal van het online programma BOOS, van presentator Tim Hofman waarin nog meer namen zouden worden genoemd, waaronder die van Marco Borsato.