Pagina titel ...

‘Ajax-scout’ daagt Alberto Stegeman voor rechter voor smaad en laster

0Alberto Stegeman staat vandaag voor de rechter als gevolg van een uitzending van Undercover in Nederland van bijna een jaar geleden, waarin Alberto stelt Redouane te ontmaskeren als ‘nepscout’ van onder andere Ajax en Vitesse.

Redouane voelt zich ernstig tekortgedaan en klaagt Alberto aan voor smaad en laster. Volgens Redouane maakt hij aanspraak op een schadevergoeding die op kan lopen tot 800.000 euro. Stegeman baseert zich in zijn uitzending met name op uitspraken die de persafdelingen van zowel Ajax als Vitesse hebben gedaan. Redouane verwijt hem slechte research. Volgens Redouane had Alberto met iets meer onderzoek duidelijk kunnen maken dat hij wel degelijk als scout actief was.


Alberto bevestigt aan misdaadjournalist.nl dat hij de reacties van Vitesse en Ajax rechtstreeks van de persafdelingen van beide clubs heeft ontvangen. Hij staat dan ook achter zijn uitzending en de uitspraken die daar gedaan zijn. Aanstaande donderdag is er dus een regiezitting, waarbij Redouan wordt bijgestaan door advocaat Anis Boumanjal uit Utrecht. Daar zal de rechtbank bepalen of er naar aanleiding van de aanklacht van Redouane nog mensen gehoord moeten worden.

Dat er op communicatiegebied nog wel wat winst te behalen valt bij de voetbalclubs is in elk geval duidelijk geworden. Zo stelt Redouane (ook in de uitzending) dat hij gewerkt heeft voor Toon Hartemink, destijds de hoofdscout van Vitesse. De communicatie-afdeling van Vitesse stelt enkel: “Hij is geen scout voor Vitesse” en “Hij heeft geen zaken gedaan voor Toon Hartemink”. Desgevraagd bevestigt de persafdeling van Vitesse enkel dat ze niet over de zaak willen uitweiden en dat de bewuste medewerker die deze uitspraken heeft gedaan niet langer werkzaam is bij Vitesse.

(Lees verder onder ingezonden mededeling)

De hierboven genoemde  Toon Hartemink verklaart overigens in een politiegehoor dat hij nooit contact heeft gehad met de redactie van het programma van Alberto, maar wel met de PR-afdeling van Vitesse. Volgens hem berust het geheel met name op een misverstand en had de PR-afdeling van Vitesse beter iets duidelijker kunnen zijn naar de redactie van Alberto. Hij bevestigt verder dat hij Redouane wel degelijk kent en dat er een intentie was om samen te werken. Redouane zelf overlegt ook een uitnodiging waarbij alle scouts van Vitesse voor het seizoen 2017 – 2018 door Hartemink worden uitgenodigd voor een bijeenkomst als aftrap voor een nieuw seizoen. Het is uiteindelijk niet tot een daadwerkelijke samenwerking gekomen. Verkennende gesprekken voor een samenwerking waren er volgens Redouane ook met Ajax. Met beide clubs is het uiteindelijk niet tot een samenwerking gekomen. Volgens Redouane lag dit aan het feit dat hij vanuit Borussia Dortmund benaderd werd, waar hij veel meer geld kon verdienen, maar ook dat liep stuk. Hij zou voor die functie moeten verhuizen.

Opvallend zijn de filmpjes die Alberto toont in de uitzending van Redouane met Donny van de Beek en Matthijs de Ligt. Zij zeggen iets in de trant van: ‘Luister goed naar deze scout want dan kom je bij Ajax.’ Later zegt de persafdeling over deze filmpjes dat Donny op verzoek van deze meneer de tekst heeft ingesproken. Donny zag daar geen kwaad in. Dat zal bij Matthijs de Ligt net zo gelopen zijn. Zij zien dit als een eyeopener. Sommige aanvragen kunnen de spelers beter weigeren. Alberto leest daarnaast een verklaring van de persafdeling van Ajax voor: ‘Redouane is hier niet als scout of trainer actief. Sterker nog, hij is hier niet eens bekend.’ Redouane stelt dat hij juist een bekende is bij Ajax en dat zij hem benaderd hebben om als jeugdscout aan de slag te gaan. Coördinator jeugdscout Peter Musters lijkt dit laatste in whatsapp-gesprekken te bevestigen. Hij bevestigt dit ook tegenover de politie. Naar aanleiding van een tip heeft hij contact gezocht met Redouane om een verkennend gesprek te voeren. Musters besloot vervolgens volgens eigen zeggen niet met Redouane in zee te gaan. Redouane stelt dat hij ergens anders meer geld kon verdienen. Hoe één en ander precies is gegaan zal waarschijnlijk naar aanleiding van aanstaande donderdag duidelijker worden, maar dat hij niet bekend was bij Ajax is dus in elk geval niet helemaal waar.

Het lijkt erop alsof de PR-afdelingen van Ajax en Vitesse zich er gemakkelijk vanaf hebben gemaakt in eerste instantie en dit later niet hebben rechtgezet. Alberto baseert zich op de uitlatingen van de beide persafdelingen en de vraag is of hij daarmee heel veel verkeerd doet. Aan de andere kant, of het terecht is dat de uitzending van Alberto zo zwaar wordt aangezet zonder dat er daadwerkelijk een bewijs is dat Redouane zich ten onrechte als scout uitgeeft en hem daarom vervolgens aan de schandpaal nagelt, staat daar tegenover. Zelfs als die vraag beantwoord wordt met ‘nee’ is het overigens de vraag of Redouane volgens de rechtbank in aanmerking komt voor een schadevergoeding zoals hij hoopt. Redouane voelt zich in elk geval gesteund door de politie die volgens hem grondig onderzoek heeft gedaan en bevestigt dat hij in zijn recht staat.

Wordt naar aanleiding van vandaag ongetwijfeld vervolgd.Bron: misdaadjournalist.nl