Elle van Rijn moet haar nieuwe historische roman De Crèche, over verzetsheldin Betty Oudkerk herschrijven. Nabestaanden van de hoofdpersonen uit haar boek eisen dat Van Rijn meerdere namen fingeert en aanstootgevende passages verwijdert.
Elle van Rijn vertelt deze week n Nieuwe Revu uitgebreid over haar nieuwe historische roman De Crèche, die gaat over verzetsheldin Betty Oudkerk die tijdens de oorlog Joodse kinderen wegsmokkelde uit de kinderopvang tegenover de Hollandsche Schouwburg.
Ze het inmiddels aan de stok met sommige nabestaanden van de hoofdpersonen in haar boek. De advocaat van de familieleden eist dat Van Rijn meerdere namen fingeert en aanstootgevende passages verwijdert. ‘Ik voel een grote verantwoordelijkheid naar de mensen die het is overkomen. Dus ik heb geprobeerd het zo zuiver mogelijk te doen, ook door contact met haar familieleden te onderhouden. En door ook de biografe van Betty, Esther Göbel, te vragen of zij er geen probleem mee had. Haar standpunt was juist: hoe meer mensen dit verhaal meekrijgen, des te beter.’
David Goudsmit, de zoon van Betty, gaf Elle van Rijn aanvankelijk toestemming om het levensverhaal van zijn moeder op te schrijven. Maar tegen Het Parool zegt hij nu te zijn geschrokken toen hij het boek voor het eerst in handen had. ‘Het zou een historische roman zijn, maar op de kaft van het boek stond groot: ‘Het waargebeurde verhaal.’ Fictie is feit geworden, terwijl er onwaarheden en onzorgvuldigheden in staan,’ aldus Goudsmit tegen de krant.
Ook De dochter van Harry en Sieny Cohen, eveneens hoofdpersonages in De Crèche, zegt dat het boek veel spanning bij haar en haar familie heeft veroorzaakt. Ze herkent haar vader en moeder niet in de wijze waarop ze in de roman worden neergezet. Een achternicht van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, zegt dat er ‘meerdere onwaarheden’ in het boek staan.
Volgens haar uitgeverij Hollands Diep is Elle van Rijn diep geraakt door alle commotie. Van Rijn zegt dat ze het verhaal van Betty met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft willen schrijven. En betreurt het dat haar eerbetoon aan de verzetsheldin nu in een kwaad daglicht is komen te staan.