Advocaat ‘verkrachte’ MAXIME MEILAND: ‘Ze zou steun moeten krijgen, maar wordt geconfronteerd met golf van kritiek en twijfel’

0

(Beeld: Instagram Maxime Meiland)

Maxime Meiland (28) wordt voor de rechter gesleept door de man die zij in haar afgelopen maart verschenen biografie beschuldigd haar als 15-jarige verkracht te hebben. De man ontkent en nu ligt Maxime onder vuur op social media. Haar advocaat, Sebas Diekstra, vindt dat niet terecht. “Ze zou steun en begrip moeten krijgen, maar in plaats daarvan wordt ze geconfronteerd met een golf van kritiek en twijfel.”


In haar biografie ‘Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig!’ vertelt Maxime Meiland dat ze op vijftienjarige leeftijd verkracht werd door een ex-gevangene. Ze noemde de man niet bij zijn eigen naam, maar de vermeende ‘verkrachter’ nam recent een advocaat in de arm om haar beweringen te weerleggen. “Het verhaal over de verkrachting is gefabuleerd. Het is nooit gebeurd”, aldus zijn advocaat. De man deed m aangifte Maxime Meiland vanwege smaad of laster en eist dat het boek uit de verkoop wordt gehaald totdat de beschuldiging geschrapt is.

Maxime reageerde afgelopen week op de volgens haar valse beschuldigingen bij ‘RTL Boulevard’ en nam advocaat Sabas Diekstra in de arm. Maxime: “Ik wil natuurlijk heel veel zeggen, maar dat mag ik nog niet. Dus ik hou me rustig”, klinkt het. “Het is toch zwaar om het er elke keer weer over te hebben, dus ik was heel blij dat die periode afgelopen was. Maar dan krijg je dit weer. Ja, het is niet leuk.”


Sebas Diekstra, de advocaat van Maxime Meiland, ziet met lede ogen aan hoe zijn cliënt Maxime wordt behandeld op sociale media. “Secundaire victimisatie is een pijnlijke realisatie die optreedt wanneer slachtoffers van traumatische gebeurtenissen opnieuw lijden, niet door het incident zelf, maar door de manier waarop anderen reageren”, zo steekt Diekstra van wal op zijn Instagram-stories. “Het gaat om negatieve reacties en behandelingen die volgen, die een diepgaande impact kunnen hebben op het herstel en het algemene welzijn. Neem het voorbeeld van een minderjarig meisje dat slachtoffer wordt van verkrachting. Ze zou steun en begrip moeten krijgen, maar in plaats daarvan wordt ze geconfronteerd met een golf van kritiek en twijfel. Onterecht wordt er gesuggereerd dat ze het incident zelf wilde, gebaseerd op het idee dat ze zich niet verzet heeft en zelfs enigszins heeft meegewerkt.”

“Media en sociale media spelen een grote rol in het verspreiden van onjuiste suggesties over haar ervaring, wat haar gevoel van isolatie en schaamte alleen maar versterkt. Het is een verontrustende werkelijkheid dat heeft slachtoffers van verkrachting, ongeveer 70%, niet actief weerstand bieden tijdens het incident en zelfs meewerken. Deze realiteit is vaak onbegrepen, en misvattingen hierover kunnen leiden tot onterechte oordelen en diepe emotionele schade aan het slachtoffers.”

“Slachtoffers verliezen vaak hun vertrouwen in anderen en in de maatschappij, waardoor ze zich nog meer geïsoleerd en machteloos voelen”, besluit Diekstra. Maxime deelde Diekstra’s betoog inmiddels ook op haar eigen sociale media.