Advocaat seriemoordenaar MICHEL STOKX heeft gewetenswroeging: ‘Hij bekende op sterfbed aan mij moord op 7-jarige CHERYL MORRIEN’ (misbruikte en vermoordde mogelijk 65 kinderen door heel Europa)

0

Vrachtwagenchauffeur Michel Stokx bekende voor zijn overlijden aan zijn advocaat Anthony Weinberg de moord uit 1986 op de zevenjarige Cheryl Morriën uit IJmuiden. Die komt er nu mee naar buiten uit gewetenswroeging. Alleen geloven de ouder van Cheryl de advocaat niet. Ze denken nog altijd dat hun dochter leeft.

De toenmalige advocaat van Stokx, Anthony Weinberg, grijpt de Videoland-documentaire ‘De Sneeuwman” namelijk aan om aan de moeder van Cheryl Morriën, haar partner en Cheryls zus te onthullen dat zijn cliënt hem destijds heeft opgebiecht dat dit meisje een van zijn slachtoffers was. Dat Anthony Wijnberg daarmee zijn geheimhoudingsplicht schendt, vindt hij minder belangrijk dan het na al die jaren informeren van de nabestaanden. Om 35 jaar lang niet te weten wat er met je dochter is gebeurd, lijkt me vréselijk”. Omdat ik geen advocaat meer ben, kan ik niet meer worden aangesproken door de orde.”


Michel Stokx vertelde ook een tweede zogenoemde geheimhouder dat hij de moord op Cheryl pleegde. Het gaat om een inmiddels overleden geestelijke, ontdekte de maker van de docu ‘De Sneeuwman’ Flynn von Kleist. Beide twee vertrouwelingen van Stokx deden in het geheim hun verhaal aan het coldcaseteam dat zich begin deze eeuw nogmaals over de zaak-Cheryl boog.

In de documentaire is te zien hoe advocaat Weinberg de moeder van Cheryl Morriën vertelt dat Stokx  aan hem heeft opgebiecht dat hij de moordenaar zou zijn. Advocaat Wijnberg in NRC: Ja, maar ze geloven het niet. Ze houden er nog steeds rekening mee dat Cheryl misschien nog leeft. Dat maakt het voor mij ook wel pijnlijk. Ik heb de documentaire gekeken met buikpijn. Alle gevoelens die ik toen heb weggestopt, kwamen weer terug. Een soort herbeleving. Maar ook het gevoel: ik ben hier ruim dertig jaar mee bezig geweest, heb het nu aan de moeder van Cheryl verteld, maar waar is het allemaal goed voor geweest? Het heeft geen zin gehad dat ik het ze heb verteld. Dat is verdrietig, maar zo is het wel.”


Cheryl verdween op 5 augustus 1986 in de buurt van haar woning aan de rand van IJmuiden. Ze is nooit teruggevonden. De familie van het meisje leefde al die tijd in onwetendheid, maar bij de familie wil het er nog altijd niet in dat Stokx de dader is. Haar moeder Nellie ’voelt’ dat Cheryl nog leeft. De nabestaanden noemen Stokx een manipulator die alleen kindermoorden toegaf waar hij op grond van overweldigend bewijs niet meer onderuit kon. Waarom zou hij dan ’gratis’ een andere moord bekennen? Uit de 3-delige documentaire ‘De Sneeuwman’, die 25 mei op Videoland verschijnt, zou blijken dat Stokx misschien wel 65 kinderen heeft omgebracht.

Vijf jaar na Cheryl ging Stokx op een warme zomerdag weer op jacht naar een kind. In een buitenbad bij Hoorn liet hij zijn oog vallen op elfjarige Jessica Laven, die hij meelokte, in zijn flat in Assen misbruikte en dood achterliet langs de A7 in Groningen.

Stokx was geboren in België, maar werkte als vrachtwagenchauffeur vanuit Nederland. Hij bekende verschillende moorden op kinderen in Nederland en Duitsland. In 2001 stierf hij aan brandwonden opgelopen in de gevangenis.