Tegen de 57-jarige Jos Brech is afgelopen donderdag door het Openbaar Ministerie een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Maar volgens Brech advocaat Gerald Roethof moet Brech vrijgesproken worden van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen (11).
Roethof begon maandag voor de rechtbank van Maastricht met een woord richting de familie van Nicky. “Ik heb weinig naar achteren gekeken, dat weet ik, maar Dat wil niet zeggen dat ik blind ben voor de pijn van de familie. Ik voel de pijn en het verdriet van de familie. Heel Nederland leeft met de familie mee. Terecht. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Maar is het wel de dader die hier zit?” vroeg Roethof zich af. Zijn antwoord was daarna duidelijk: “,Nee.”
De advocaat van Brech legde aan de rechtbank uit waarom zijn cliënt zich vaak beriep op zijn zwijgrecht. “Ik heb mijn cliënt er vaak op gewezen en dat heb ik vrij dwingend gedaan. Moet ik hier als een sfinx zitten en mijn mond houden? Ik neem mijn rol serieus en dat is het daadwerkelijk geven van bijstand.” Roethof verwees ook naar andere zaken uit het verleden. “Zwijgrecht kan onterechte veroordelingen voorkomen. Kijk maar in eigen land. Er zijn genoeg zaken uit het recente verleden waarbij verklaringen leidden tot onterechte veroordelingen”, stelde Roethof. “De Schiedamse parkmoord en de Puttense moordzaak.”
Roethof was bepaald niet te spreken over de houding van het OM tijdens de ondervraging van Brech. “Ze hebben gepraat over zijn overleden moeder, hem geconfronteerd met foto’s, ze droegen een paspop met rode broek binnen om hem te laten verklaren. Als je meent dat een verklaring zo belangrijk is, tekent dat de zwakte van de zaak,” meent Roethof.
Roethof bestreed het verwijt van het OM dat de videoverklaring van Brech een ‘geregisseerd toneelstukje’ zou zijn en en dat de verklaring die Brech afgelegde afgestemd was op het dossier. “Dit is zijn verhaal, zoals hij het zich herinnert”, benadrukte de advocaat van Brech.
Tegen de 57-jarige Brech is afgelopen donderdag een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Brech heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van de jongen. Wel heeft hij recent toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide maar de jongen was volgens Brech toen al overleden. Brech zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. In de jaren tachtig had hij kinderen betast maar daar is hij niet voor veroordeeld.
De 11-jarige Nicky verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden.
De zaak leek onopgelost te blijven tot Brech twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Brech had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Kort na het openbaar maken van de match werd hij aangehouden in Spanje.