Advies John van den Heuvel aan Peter R. de Vries om geen vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. te worden leidde tot ruzie die nooit werd opgelost

0

Het advies van John van den Heuvel aan Peter R. de Vries om geen vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. te worden leidde tot ruzie tussen de twee minsdaadverslaggevers die bij de dood van De Vries nog altijd niet opgelost was. “Het leidde tot een felle app-wisseling, die niet meer goed is gekomen. En dat is buitengewoon verdrietig,” zegt John die het dwars zit dat hij zijn ruzie met Peter R. de Vries niet meer goed heeft kunnen maken.

Dat vertelde de bekende misdaadverslaggever zondagavond in een interview bij Jinek. Van den heuvel vertelde dat de beslissing van Peter R. de Vries de vertrouwenspersoon van Nabil B. in het Marengo-proces te worden bij hem leidde verbazing. In een twee uur durend gesprek op het kantoor van De Vries spraken de misdaadverslaggevers erover. “Er ontstond eigenlijk meteen een discussie. Ik vond dat hij het niet moest doen. Ik heb het hem om een aantal redenen afgeraden”, zegt Van den Heuvel.


Direct na dit gesprek was er een door De Vries ingelaste persconferentie waarin het verdedigingsteam van de kroongetuige er ‘met gestrekt been in ging’, zo vertelde Van den Heuvel. “Ik stoorde mij daaraan. Ik stuurde daar appjes over. Dat leidde tot een felle app-wisseling. Dat is niet meer goed gekomen. En dat vind ik wel buitengewoon verdrietig.”

Van den Heuvel blijft bij zijn mening dat hij het nog altijd onverstandig vindt dat De Vries bij het geruchtmakende Marengo-proces betrokken raakte. “Dat had te maken met onder andere veiligheid. Ik vraag mij af of Peter zich in die fase heeft gerealiseerd in wat voor een wespennest hij zich stak. Dit zijn zieke geesten met psychopatische trekjes die om volstrekt irrationele redenen heel ver gaan. Ik denk dat hij het heeft weggedrukt, of onvoldoende heeft onderkend, dat je met dit soort gekken te maken krijgt.”


Volgens Van den Heuvel is kroongetuige Nabil B. ook in de eerste plaats een crimineel en geen spijtoptant “Die hand-en-spandiensten heeft verleend aan huurmoordenaars met nul moraliteit. Die om puur opportunistische redenen is overgestapt naar de politie. Nee, dit is iemand die in de gaten kreeg dat er op hem werd gejaagd en met de staart tussen de benen naar de politie is gestapt. Dus ik zei, Peter: dit zijn geen nabestaanden van Nicky Verstappen, dit is geen familie van Tanja Groen die je moet helpen omdat ze onrecht is aangedaan.”

De Vries sloeg het advies van Van den Heuvel in de wind. De laatste keer dat de twee elkaar zagen, was in de studio bij RTL Boulevard. “We keurden elkaar geen blik waardig. Dat is het verdrietige nu. We zeggen thuis altijd: ga nooit met ruzie weg, want je weet niet wat er kan gebeuren. Mijn laatste herinnering aan hem nu is dat moment dat we boze blikken uitwisselden. Daar zal ik mee moeten leren leven.”

Van den Heuvel heeft, zo vertelde hij aan tafel bij Jinek, geprobeerd om het goed te maken. “Ik ben er oprecht van overtuigd dat ik heb geprobeerd om het goed te maken. Om in ieder geval met elkaar te zitten. Dat appen is eigenlijk al verkeerd. Je moet het uitpraten, als volwassen kerels. Maar helaas stond hij daar niet voor open. Ik denk dat het misschien wel goed had kunnen komen, maar we zijn ingehaald door die verschrikkelijke gebeurtenis. “

Het is voor Van den Heuvel nog steeds moeilijk te bevatten dat De Vries er niet meer is. “Het is nog steeds heftig. Ik kan ook niet naar die beelden kijken. Toen het net gebeurde, kreeg ik al snel een van die filmpjes op mijn telefoon. Dat was afschuwelijk. Aan de andere kant – en dat klinkt misschien raar – ben ik blij dat ik het gezien heb. Dat het in kan dalen. Dat wat je vreesde, ook is gebeurd. En dat je het kan plaatsen. Maar het echt bevatten, dat is nog heel moeilijk.”

Al snel na het overlijden van De Vries vroeg Van den Heuvel zich af of hij wel moest doorgaan met zijn werk, maar stoppen gaat hij toch niet. “Ik krijg veel steun, ook van mijn directe omgeving en daar gaat het natuurlijk om. Dat sterkt mij in mijn gedachte. Dat tuig zou misschien heel graag willen dat ik zou stoppen, maar dan zit ik tot het einde van mijn leven gefrustreerd op de bank. Dan laat ik iets heel moois afpakken door deze mensen. Laten we in vredesnaam niet in angst leven, want dan hebben zij gewonnen. Dat mag nooit gebeuren.”Van den Heuvel liep eind 2018 dusdanig gevaar dat hij drie maanden niet aan de desk van RTL Boulevard kon verschijnen. Daarvoor brak Peter R. de Vries toen een lans, live in de studio. Daar is Van den Heuvel hem ‘tot op de dag van vandaag dankbaar voor’. “Ik was in die periode toen echt aan het vechten om terug te komen. Mede doordat Peter op televisie zo ageerde, kon ik weer terugkomen. Hij heeft daar een wezenlijke bijdrage aan geleverd.”

De Bredase advocaat Peter Schouten, vriend van De Vries en ook betrokken bij het Marengo-proces, zei in dezelfde uitzending dat er wel degelijk gesprekken werden gevoerd over de beveiliging van De Vries, maar dat de misdaadverslaggever en het OM daar niet uit kwamen.