Acteur cel in voor ‘seksuele troostacties’: Heeft THIJS ROMER breuk met Katja nooit kunnen verwerken?

0

Als Thijs Römer en Katja Schuurman na een huwelijk van 8 jaar in 2015 aankondigen te gaan scheiden laten ze in een officiële verklaring weten: Voor ons is dit niet alleen een einde, maar ook een nieuw begin samen.” Maar de breuk lijkt er, achteraf bezien, bij Thijs Römer toch hard te hebben ingehakt. Niet veel later probeert hij zeker drie minderjarige meisjes, de jongste is 14 jaar, in chatgesprekken op internet aan te zetten tot seksuele handelingen en stuurt hij een van de minderjarigen een foto van zijn geslachtsdeel. Voor zijn volgens Römers psychologe ‘seksuele troostacties’ had de rechtbank maar weinig begrip: Thijs werd veroordeeld tot 1 maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf en kreeg daarnaast krijgt hij 240 uur werkstraf opgelegd. Ook is er aan de gevangenisstraf een voorwaarde gesteld van twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Thijs komt ook onder reclasseringstoezicht en zich laten behandelen bij de Waag.

“Als geliefden zijn wij uit elkaar. Wij gaan verder als meer dan goede vrienden en als trotse ouders van onze prachtige dochter Sammie,” laten Katja Schurman en Thijs Römer in februari 2015 publiekelijk weten als ze einde komt aan hun relatie die in 2004 begon op de set van de film Medea, waarna ze op 8 augustus 2006 trouwden in Frankrijk en ze in april 2010 dochter Sammie kregen. Exact 17 jaar na de dag dat Thijs en Katja elkaar het jawoord gaven zal Thijs volgende week dinsdag horen welke straf hij krijgt voor het online seksuele contact dat hij had met zeker drie minderjarige fans.


Thijs Römer slaat na de scheiding met Katja een andere weg in. Hij, de liefhebber, stopt met het nuttigen van alcohol drinken en hij denkt met weemoed terug aan zijn huwelijk. Dat ex Katja al snel een relatie krijgt met de 14 jaar jongere Amsterdamse chefkok Freek van Noortwijk maakt hem niet jaloers en is voor Thijs geen reden ook op zoek te gaan naar een nieuwe liefde. “Ik ben totaal niet jaloers op haar geluk,” zegt hij in Volkskrant Magazine. Thijs Römer praat dan inmiddels al wel met een psycholoog. Dat zijn ouders, Peter Römer en Yvonne Smolders, scheidden toen Thijs jong was heeft hij nooit verwerkt en sindsdien heeft hij altijd al moeite heeft gehad met het vinden van een thuis. “Als je op jonge leeftijd steeds gescheiden bent van een van je ouders, wordt langdurig hechten een probleem”.

Na de scheiding, alleen in zijn huis in Amsterdam, slaat de eenzaamheid al snel toe. Het voortdurende gevoel van leegte na zijn scheiding van Katja leidt er toe dat de dan Moordvrouw-acteur op internet begint te chatten met jonge fans. De vaak nachtelijke chatgesprekken gaan al snel over seks. De destijds 37-jarige Römer geeft de meisjes o.a. ’vingertips’ in een appgroep die de opmerkelijke naam ’douchen’ heeft. Römer: “Je kan toch gewoon een gesprek over masturberen hebben? Zo van, hier is de clitoris, daar de vingers. Dat. Zwaarder is het niet. Een vrolijk gesprek over seks. Ik kan me daar geen opgewonden of erotisch gevoel bij herinneren. Ik had absoluut niet het gevoel dat ik iets strafbaars deed.”


Een van die meisjes die tips van Römer kreeg, de 14-jarige Nena, vertelde vorige week in de rechtbank van Assen een ander verhaal. Ze wilde dat ze zich ‘simpelweg geliefd en gehoord wilde voelen’. “Ik was niet alleen mega fan van jou, ik werd verliefd op je. Tegelijkertijd was je een vaderfiguur.” Römer vroeg haar ook om naaktfoto’s te sturen. “Je blokkeerde mij als ik dat niet wilde. Dan raakte ik in paniek, was bang dat ik je kwijtraakte.”

Römer in de rechtszaal: “Ik zeg niet dat ik mezelf erover op de schouder sla. Integendeel. Ik geneer me kapot. Het enige dat ik wilde was Nena een goed gevoel geven. Mijn psychologe zegt dat ik teveel als hulpverlener in het verhaal ben komen te staan. Ik had het zelf niet zo gezien, maar het is het woord dat het beste klopt.”

Thijs Römer vertelt de rechtbank ook dat hij van ex Katja Schuurman heeft geleerd dat fans op afstand houden, of geen contact willen, alleen maar leidt tot verwijten over arrogantie. “Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in die tijd nooit zei: ‘Thijs heeft de groep verlaten’.” Een jong meisje nam hij ook in vertrouwen over zijn gevoelens over de scheiding van Katja. Römer zag zichzelf als een lieve empathische man, die om een leegte te vullen overging tot destructief seksueel gedrag, aldus zijn psychologe.

Ook een man die zijn scheiding van Katja nooit lijkt te hebben verwerkt. Katja die al meerdere keren duidelijk heeft gemaakt dat ze ex Thijs steunt in deze voor hem zo moeilijke periode.