‘Nederlandse Harvey Weinstein’ – NRC ontmaskert kunstenaar Juliaan Andeweg (34) als serieverkrachter.

0

NRC onthult in een schokkend verhaal dat Juliaan Andeweg al jaren wordt beschuldigd van aanranding en verkrachting. Hij zou tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Zeker 20 vrouwen en mannen zeggen slachtoffer te zijn geworden van verkrachting, aanranding, mishandeling, diefstal, stalking en/of intimidatie

Diverse vrouwen hebben aangifte gedaan, maar dat heeft vooralsnog niet geleid tot vervolging. De krant die met tachtig betrokkenen heeft gesproken, stelt dat diverse personen in de kunstwereld door de jaren heen getuige waren van Andewegs grensoverschrijdend gedrag en wisten van de beschuldigingen, maar daar niets mee hebben gedaan. Pas nu de krant ermee naar buiten komt, nemen ze afstand van de kunstenaar.


Wat is het nieuws?

*De Nederlandse beeldend kunstenaar Julian Andeweg wordt al jaren beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij NRC zijn zeker 20 vrouwen en mannen bekend die zeggen slachtoffer te zijn geworden van verkrachting, aanranding, mishandeling, diefstal, stalking en/of intimidatie – soms stelselmatig en jarenlang.


*Kunstinstellingen, galeriehouders en onderwijsinstellingen zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor het grensoverschrijdende gedrag van Andeweg. Maar dat heeft een succesvolle carrière van de kunstenaar nooit in de weg gestaan.

*Dit blijkt uit een drie maanden durend onderzoek, waarin NRC met zo’n tachtig betrokkenen sprak en tal van documenten en getuigenverklaringen verzamelde. De beschuldigingen omvatten – voor zover NRC kan vaststellen – een periode van 14 jaar. Zeker vijf slachtoffers deden aangifte en justitie is een onderzoek begonnen.

De krant heeft de kunstenaar gevraagd om een reactie op de beschuldigingen, maar hij heeft daarvan afgezien.

Lees: Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting