631 PUNTEN! Oekraïne wint Songfestival met hoogste score ooit (S10 elfde)

0

(Beeld: EBU)

Oekraïne heeft met het nummer Stefania uitgevoerd door het Kalush Orchestra met de hoogste score ooit, 631 punten, het Eurovisie Songfestival gewonnen. Alleen al van het publiek kregen de Oekraïners meer dan 400 punten. “Dank jullie om Oekraïne te steunen”, klonk het ontroerd vanaf het podium. Engeland werd tweede, S10 namens Nederland elfde.


Door de punten van de vakjury’s belandde de act van Kalush Orchestra niet in de top 3, dat gebeurde pas na de meer dan 400 punten van de kijkers. Toen kwam het nummer Stefania op nummer 1 terecht met 631 punten. Het Verenigd Koninkrijk eindigde op plek 2 met 466 punten, Spanje op plek 3 met 459 punten.

Nederland belandde op nummer 8 na de stemmen van de vakjury’s. Omdat de stemmen van de kijkers tegenvielen (42 punten) kwam S10 met haar nummer De Diepte uiteindelijk op de elfde plek terecht.


De oorlog die momenteel in Oekraïne woedt, heeft zeker meegespeeld in het stemgedrag van de kijker. Stefania gaat over alle moeders van de wereld en dus ook over moeder Oekraïne. Het nummer is in het land uitgegroeid tot een strijdlied. Dat de zanger er aan het einde van het optreden nog een kleine politieke boodschap tegenaan gooide, verbaasde niet. “Help Oekraïne, Marioepol. Help Azovstal nu meteen”, klonk het. Russische troepen bombarderen de staalfabriek in de havenstad Marioepol al weken aan een stuk.

NU Oekraïne in oorlog is  met Rusland is de grote vraag of het Songfestival volgend jaar wel in het land gehouden kan worden. De traditie dat  het winnende land het festival een jaar later organiseert.