47 Miljoen Spaanjaarden moeten thuisblijven, maar Spaanse royals vieren Kerst in Abu Dhabi met verstoten ex-koning Carlos

0

Leden van de Spaanse koninklijke familie zijn van plan om voor de feestdagen naar Abu Dhabi te reizen, waar de voormalige koning Juan Carlos (82) in ballingschap leeft sinds hij verdacht wordt van corruptie. Niet koninklijke Spanjaarden mogen tussen 23 december en 6 januari zelfs hun provincie niet verlaten in het kader van de coronamaatregelen.

Carlos, de vader van koning Felipe, zal Kerstmis niet alleen moeten vieren, schrijft El Pais. “Er zijn geen plannen voor een terugkeer van Don Juan Carlos, maar er zijn plannen om hem Kerstmis met zijn twee dochters (Elena en Cristina) en enkele van zijn kleinkinderen te laten vieren”, aldus de Spaanse krant.


Vreemd, want Spanje heeft de coronamaatregelen verscherpt voor de koemdne feestdagen. Tussen 23 december en 6 januari mogen de 47 miljoen inwoners van het land hun provincies alleen in uitzonderlijke gevallen verlaten. Op 24, 25 en 30 december, en op 1 januari, zullen in Spanje in totaal tien mensen, inclusief kinderen, samen mogen zijn. Op kerstavond en oudejaarsavond kan de avondklok, naar goeddunken van de regionale bestuurdes pas 01.30 uur obeginnenpschuiven. Nu gaat die tussen 22.00 uur en middernacht in.

Juan Carlos verliet Spanje begin augustus, in het geheim. Twee weken later bevestigde het Koninklijke Hof van Spanje dat hij naar de Verenigde Arabische Emiraten uitgeweken was.


In een brief zei de vroegere koning dat hij vertrokken was vanwege beweringen over smeergeld bij de bouw van een spoorweg in Saudi-Arabië en omdat hij het koning Felipe ‘niet moeilijk wou maken’. Vorige maand startte het Spaanse gerecht een derde onderzoek tegen de voormalige koning van Spanje, in verband met het witwassen van geld.