‘Biografie Erica Meiland gevaarlijker dan Thierry Baudet en Geert Wilders’

0

(Beeld: Coverfoto Erica, de motor achter de Meilandjes gemaakt door Maxime Meiland

De biografie van Erica Meiland, ‘Erica, de motor achter de Meilandjes, is door de islamkritische uitspraken van Erica gevaarlijker dan boeken van gelijke strekking door politici als Thierry Baudet en Geert Wilders. Volgens de boekenrecensent van het NRC, Wifred Takken, is de biogrfie van Erica ‘een haatzaaiend pamflet van een realityster’. “Dit boek verspreidt helemaal geen hoop of troost, maar juist haat jegens honderdduizenden mensen”. De complete familie Meiland heeft zich inmiddels achter de burka-uitspraken van Erica in haar biografie geschaard.


Dat gebeurde adat haar dochter Maxime Meiland doodsverwensingen kreeg. Erica noemde vrouwen in burka’s o.a pinquins. Maxime steunde haar moeder. En ook Martien heeft dit inmiddels gedaan.

De steun die Maxime voor moeder uitsprak leidde er toe dat ze privéberichtjes op Instagram kreeg toegestuurd van lieden die haar en haar dochtertje Claire (4) dood wensten. “Kanker racist dat je bent ik hoop dat je kanker kind dood gaat lelijke kanker hoer. Ik hoop dat je kanker krijgt inclusief je kind. Als je dood bent kom ik nog ff een keer op je graf pissen.”  Maxime reageert verbijsterd. “Wat een liefde!”, zegt ze.


Ook Martien Meiland steunt Erica. Zo zei hij voor de camera van Shownieuws: “Dat is gewoon haar mening. Weet je, over geloof raak je nooit uitgepraat. Die ene denkt er zo over en die ander denkt er zo over.” Over de bedreigingen aan het adres van zijn dochter Maxime: “Dat is heel heftig, maar dan zou je nooit meer wat kunnen zeggen of mogen zeggen… Nou, dat vinden wij poppenkast!  Nee hoor, zij heeft gewoon het recht om te zeggen waar zij voor staat.”

Erica blijft ook bij haar mening. “Iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Ik ook. Zolang het bij woorden blijft vind ik het goed”, vertelde ze zaterdag aan Shownieuws.

NRC’s boekenrecensent Wilfred Takken is echter een heel andere mening toegedaan. ”  “Dit boek verspreidt helemaal geen hoop of troost, maar juist haat jegens honderdduizenden mensen. De realityster houdt in haar boek een tirade tegen moslims, Turken en vluchtelingen die – voorbeeldzin – “de boel verkrachten, steun trekken, en weet ik het allemaal”.

“Dit pamflet staat hoog in de top tien van de Bestseller 60. Zo salonfähig zijn dit soort ideeën dus geworden. Juist dat haar gedachtegoed verpakt is in een onderhoudend boekje over een geliefd, komisch programma, maakt dit werk gevaarlijker dan boeken van gelijke strekking door politici als Thierry Baudet en Geert Wilders.”

Na het verschijnen van de biografie en haar optreden bij Jinek zijn de haatberichten op sociale media gericht aan Erica en haar familieleden flink opgelopen, bevestigde ze eerder aan Shownieuws. “Ik ben volgens hen een racist. Maar volgens mij zijn moslims geen ras dus dat kan niet.” Ze is absoluut niet bang en komt ook niet terug op haar woorden. “We moeten gewoon kunnen zeggen wat we willen. Het is mijn mening.”De Meilandjes hebben inmiddels steun gekregen van Geert Wilders, de partijleider van de PVV. “Hulde, hulde en nog eens hulde! Nooit excuseren voor de waarheid!”, twittert hij. Wilders rechterhand Fleur Agema: “De Meilandjes trekken meer kijkers dan alle talkshows bij elkaar! Omdat ze tegelijkertijd zo flamboyant en volkomen nuchter zijn.”

Erica Renkema haalt in haar biografie Erica, de motor achter de Meilandjes, hard uit naar de islam en buitenlanders die in haar ogen slechts naar ons land komen om te profiteren. “Ik ben ook voor een burkaverbod. Rot op joh, met je burka. Ik heb weleens drie van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier.”

“Ik heb echt niks tegen buitenlanders. Er zijn ook Indiërs en Chinezen. Die komen binnen, leren de taal en werken hard. Als mensen hier komen en ze doen hun best en ze integreren, vind ik het helemaal geen probleem. Maar die klaplopers die allemaal geld naar Turkije sturen enzo, daar hebben we geen behoefte meer aan. Daar moeten de grenzen echt voor dicht,” vertelt Erica aan biograaf Jan Dijkgraaf.

Dan: “Als je die bootjes ziet bij Zuid-Spanje… Dat zijn allemaal gewoon jonge gasten met een iPhone en goede kleding aan. Ik heb weleens gezegd dat ze alleen mensen binnen moeten laten in Europa als ze minimaal met een vrouw komen en liefst ook met kinderen. Dan is het al een heel ander verhaal dan met allemaal van die jonge gasten die gewoon hier komen om weet ik veel wat te doen. De boel verkrachten, steun trekken, weet ik het allemaal. Waarom beperken we het niet tot serieuze gezinnen die echt vluchten voor iets? Maar die bootjes met die jonge gasten? Als ik dat zie denk ik: wat ís dit joh? Stuur even heel gauw terug!

Erica vertelt haar biograaf ook niet veel op te hebben met de islam. “En de islam zie je gewoon heel veel uitwassen. Dat geloof brengt daardoor heel veel ellende en ik vind dat we dat moeten tegenhouden. Niet alleen terrorisme, maar ook die onderdrukking van vrouwen en culturele dingen als besnijdenissen en allerlei gekke gewoontes. Bij de Joden zie je dat trouwens ook. Ook over het Joodse geloof heb ik veel gelezen. Daar worden vrouwen ook allemaal onderdrukt en hebben ze dat gekke bijgeloof van twee aanrechten, dat je geen beesten mag eten met hoefjes… Ik heb daar niks mee, ik vind dat allemaal zo’n onzin. En dan maar met oogkleppen op de hele dag bezig zijn met al die rare regeltjes. Je kunt toch wel betere dingen met je leven doen?”

Dan: Mijn moeder zegt dan altijd: “Dat willen ze toch zelf?” Maar dat is gelul. Het wordt er in geramd. Als iemand van jongs af aan tegen jou zegt dat je vies en smerig bent als je dit en dat niet doet, dan ga je dat gewoon geloven. Je kunt kinderen wat dat betreft helemaal misvormen. Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een burkaverbod. Rot op joh, met je burka. Ik heb weleens drie van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier.”

Erica werd vrijdagavond in de talkshow van Eva Jinek om haar uitspraken hard aangevallen door haar medegast Chantal Janzen en de gastvrouw zelf. maar Erica hield voet bij stuk: “Ik vind sowieso dat er niet meer islam naar Nederland moet komen. Hier kun je vrij zijn, hier mag je je eigen keuzes maken. Neem die vrijheid! Maar ja, binnen islamitische families is dat natuurlijk ook moeilijk, want je wordt verstoten. Kijk naar Lale Gül met dat boek: het is een doffe ellende”, zei ze in het RTL 4-praatprogramma.