30 Uur taakstraf na doodsbedreiging Rutte op Facebook

0

Een 36-jarige man uit Zaandam is veroordeeld omdat hij in een openbare lokale Facebookgroep een doodsbedreiging plaatste aan huidig demissionair minister-president Mark Rutte. De verdachte kreeg een taakstraf van 30 uur.

Het incident gebeurde op 23 december 2019. In een lopende discussie plaatste hij een foto met daaronder een tekst met doodsbedreiging. Dit werd opgepikt door het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag en voorgelegd aan de premier. Die gaf aan zich bedreigd te voelen en verleende toestemming om namens hem aangifte te doen.


De verdachte gaf zowel in een eerdere verklaring als op de zitting aan spijt te hebben van zijn actie. Hij was het niet eens met het beleid van de regering en liet zich meeslepen in een discussie op Facebook, zei hij. Het gebeurde volgens hem door een opeenstapeling van emoties. Hij had op dat moment niet beseft dat het grote gevolgen voor een ander kon hebben. Volgens de reclassering is de kans op herhaling erg klein. Ook heeft de verdachte geen strafblad.

De politierechter oordeelt dat de verdachte veel te ver is gegaan door een doodsbedreiging te plaatsen. Je kunt het ergens mee oneens zijn, maar reageer niet op zodanige wijze dat de ander zich bedreigd kan voelen. Zeker niet als diegene gewoon zijn werk doet. Juist omdat het om een politicus gaat, en nog wel de minister-president, valt de straf zwaarder uit voor de verdachte. Daarom legt de rechter geen geldboete op, maar een taakstraf.