Beatrix botst op Curaçao met pers: ‘Ik zet geen stap verder voordat ze daar weg zijn’

0

Prinses Beatrix (Beeld: RVD – Jeroen van der Meyde)

Prinses Beatrix is gebotst met de haar volgende pers bij haar bezoek aan Curacao. Toen zij zaterdagmiddag Casa Manita, een opvanghuis voor jonge meisjes op Curaçao, bezocht weigerde ze naar binnen te gaan als de pers dat ook zou doen. “Ik zet geen stap verder voordat ze daar weg zijn”, zei Beatrix.


Een medewerker van de Rijksvoorlichtingsdienst deed nog een poging de prinses aan de gemaakte afspraken te herinneren. Die hielden in dat bij aanvang van het gesprek met meisjes die in beeld wilden kort opnamen mochten worden maken en schrijvende journalisten mochten bij het gesprek toeluisteren.

Maar ondanks die gemaakte afspraken sprak prinses Beatrix haar veto uit. ,,Ik zet geen stap verder voordat ze daar weg zijn”, zei ze waarna de pers gedwongen afhaakte.


Dat Beatrix een hekel aan de pers heeft was al voor haar aantreden als koningin bekend. Ze benoemde de actie van een horde fotografen al eens als: “It looks like a thunderstorm” en toen ze in 2000 in Lech op skivakantie was (terwijl Nederland vond dat ze niet moest gaan omdat Oostenrijk op dat moment een regering had waaraan de nationalistische Jörg Haider meedeed) siste ze op straat naar de daar aanwezige journalisten: “Je kan amper een weekje weg tegenwoordig.”

Toen ze in 2017 tijdens NLdoet een speeltuin in IJsselstein met een hogedrukspuit aan het schoonmaken was, herhaalde ze een paar keer dat ze zich bijna niet kon beheersen de daar aanwezige pers nat te spuiten.”

Dat ze als prinses nu nog minder belang heeft bij de altijd aanwezige media-aandacht merkt ook televisiepresentator Snel. Hij zij al eens: “Toen ze nog koningin was, mochten wij tijdens werkbezoeken nog wel mee naar binnen, het hoorde er een beetje bij dat daar verslag van gedaan werd. Maar nu moeten we het hebben van haar aankomst en haar vertrek, ze ziet er de noodzaak niet meer van in dat wij ook naar binnengaan. Dat bleek op Curacao.