Premier in vizier criminelen: ‘Rutte mogelijk doelwit aanslag of ontvoering Mocro-maffia’

0

Demissionair premier Mark Rutte wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB)heeft zware beveiliging na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De dreiging komt uit de hoek gelieerd aan de Mocro-maffia.

Er zouden zogenoemde ’spotters’ in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Het zou daarbij gaan om verdachte personen die zijn gelieerd aan de Mocro-maffia. Dit melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf.


Een doelwit van een aanslag uit deze criminele hoek wordt eerst door ’spotters’ wordt geobserveerd, voordat zogenoemde ’hitters’ (onderwereldjargon voor huurmoordenaars) toeslaan. Dat gebeurde onder andere bij de moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, formeel verantwoordelijk voor het onderzoek naar de dreiging in de richting van de minister-president, onthoudt zich tegenover de Telegraaf van commentaar. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet ingaan op de verscherpte beveiliging van Rutte. “Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen”, aldus een woordvoerder van de RVD. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet geen mededelingen.


Dat demissionair premier Rutte nu zwaar bewaakt wordt zal hem zwaar vallen. Hij beweegt zich het liefst per fiets door Den Haag. Sinds de informatie over de premier bekend is, wordt hij extra beveiligd met zichtbare en onzichtbare maatregelen.

De beveiliging van onder anderen politici en rechters wordt gebeurt vanuit het stelsel bewaken en beveiligen, zo schrijft de krant. Hierbij zijn veel partijen betrokken, zoals politie, OM, lokale besturen, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ministeries en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).