BINNENKIJKEN in de Friese woonboerderij van ARJEN LUBACH die dacht zijn 42-ste verjaardag nooit te vieren

0
In zijn Friese woonboerderij vreesde Arjen Lubach de dood toen zijn arts een gezwel aan zijn schildklier ontdekte. Pas maanden later toen zoals hijzelf zegt ‘mijn halve schildklier eruit was gehaald’ kwam de verlossnede mededeling dat het om een goedaardig gezwel ging en pakte hij het leven in Friesland weer op met vriendin Martine en hun twee kinderen.

Maanden leefde Arjen Lubach in angst dat hij ernstig zou zijn, maar gelukkig bleek het om een goedaardig gezwel ging, vertelde de televisiemaker zaterdagavond in Sterren op het Doek. “Mijn halve schildklier is eruit gehaald. Het bleek uiteindelijk goedaardig te zijn, dus dat is goed afgelopen, ondanks wat complicaties na de operatie”, vertrouwde Lubach presentator Özcan Akyol toe.


Dat Lubach vreesde dat hij zijn einde naderde kwam ook omdat zijn moeder op haar 41sre overleed toen hij nog maar een jongetje van 12 jaar oud was. Lubach in het Omroep Max-programma: “De dag dat de punctie-uitslag kwam en bleek dat er een gezwel zat, had ik op de dag af dezelfde leeftijd als mijn moeder toen zij hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was.”

Afgelopen donderdag werd Lubach 42 jaar, maar tijdens de opnames van Sterren op het Doek was hij nog 41. In Sterren op het Doek zei Lubach er „niet gerust” op te zijn dat hij de 42 zou halen. Ook al omdat hij ‘een angstig wezen’ is. “Bij elk kuchje of dingetje denk ik: nu ben ik aan de beurt.”


Wie Arjen Lubach vijf jaar geleden zou hebben verteld dat hij nu op zijn veertigste twee kinderen zou hebben, had waarschijnlijk kunnen rekenen op de hoon van de tv-ster. Maar anno nu staat Lubach wel degelijk aan het hoofd van een heus gezin. Toen hij in 2015 verliefd werd op Martine kreeg hij niet alleen haar, maar ook haar twee kinderen.

Arjen Lubach houdt zijn privéleven liever privé, maar in zijn vorig jaar verschenen boek Stoorzender gaf hij toch een inkijkje in zijn privéleven en vertelde dat hij inmiddels vader is van twee kinderen. ‘Het was nooit mijn plan,’ vertelt Arjen. ‘Mijn toekomst lag kinderloos voor me, leeg en vol mogelijkheden om een volstrekt onverantwoord bestaan te kunnen leven, waardoor ik na mijn mogelijke vroegtijdige dood alleen een soort romantische rouw zou veroorzaken; een begrafenis met meerdere geliefden onder zware paraplu’s die allemaal zouden denken dat zij de belangrijkste waren geweest, het soort rouw dat weliswaar beklagenswaardig is, maar dat ook bijdraagt aan de voltooiing van het vroegtijdig gestopte leven.’

Maar het besluit om nimmer vader te worden strandde toen hij Martine tegen het lijf liep. ‘Mijn plan was: nooit van iets meer houden dan van mijzelf. ‘Want ik wist dat het krijgen van kinderen de snelste manier is om je latente narcisme te verdoven. Overigens heb ik dat onverantwoorde bestaan nooit geleefd, daar ben ik dan weer niet dapper genoeg voor, en dus bevind ik me nu strak op de middenweg, in een soort luwte; het zou kunnen dat die onverantwoorde storm ooit weer opsteekt, maar nu heb ik kinderen in mijn buurt, waardoor ik voorlopig niet weg kan waaien.’

En het vader zijn lijkt Lubach zelfs goed te bevallen. ‘Die kinderen zijn dan wel niet echt van mij, maar soms draag ik de verantwoordelijkheid en hoor ik mezelf dit soort gesprekjes voeren: ik heb honger, neem een banaan, ik heb geen zin in een banaan, dan heb je ook geen honger. Voor wie mij een beetje kent: ik snap dat het ongeloofwaardig over zal komen, maar ik ben in dit geval niet degene die honger heeft.’

Voor Arjen viel voor de charmes van Martine, die hij overigens ontmoette omdat zij als artdirector voor Zondag met Lubach werkte, had hij een relatie met Zomergasten-presentatrice Janine Abbring. Maar dat liep dus spaak toen ze samen op vakantie in New York waren en het Rockenfeller Center bezochten. ‘De wolken trokken snel over, alsof de timelapse die bij deze scène hoorde zich realtime voltrok. Dat was het dan, zei ze. Ja. Het was gezellig, zei ik. Ze keek alsof dat wat ik zei precies de reden was waarom die relatie geen stand had gehouden.’Nu Lubach gelukkig is met Martine en zijn twee kinderen is hij ook vaak in Friesland te vinden waar hij drie jaar geleden een woonboerderij kocht voor een half miljoen euro. De afgelegen, slechts via een zandpad bereikbare, woonboerderij van Arjen Lubach staat in een klein Fries dorpje op een perceel van 10.000 vierkante meter.

Het woonoppervlak van de in 1993 gebouwde boerderij is met 145 vierkante meter aanzienlijk kleiner. Er zijn wel zes kamers waarvan drie slaapkamers en een badkamer. De begane grond heeft vloerverwarming en s geheel voorzien plavuizen. Op het erf staat een blokhut die kan dienen als gastenverblijf. Ook is er een klein zwembad bij de boerderij.

Lubach heeft overigens ook nog een huur appartement in Amsterdam