Rechter tikt Rachel Hazes fors op de vingers in zaak tegen ‘beste vriendin’: Auto Marieke teruggeven en beslaglegging bankrekeningen opheffen

0

Ooit waren Rachel Hazes en Marieke van Beek beste vriendinnen, maar recent stonden ze voor de tweede keer in korte tijd tegenover elkaar in de rechtbank. Ditmaal wilde weduwe Hazes 25.000 euro van Marieke omdat die verraden zou hebben dat ze een zelfmoordpoging had ondernomen. Maar dat is volgens de rechter is dat kletskoek en wees de vordering van Rachel af. Sterker nog: uit het vonnis blijkt ook dat Rachel de Volkswagen Polo auto aan Marieke moet teruggeven en de beslaglegging op haar bankrekeningen opheffen.

Eind juni verloor Rachel al een rechtszaak tegen Marieke, vanwege een vermeende huurachterstand, en vorige week besliste de rechter opnieuw in het nadeel van de weduwe van André Hazes en haar advocaat mr. Royce de Vries, de zoon van misdaadjoumalist Peter R. de Vries, die inmiddels al meerdere, door Bekende Nederlanders aangespannen zaken, heeft verloren.


De inzet van de zaak: een schadevergoeding van 25.000 waarop Rachel recht meende te hebben omdat Marieke hun zakelijk geheimhoudingscontact had geschonden. Rachel had, vooruitlopend op het vonnis, maar vast beslag gelegd op de Volkswagen Polo en bankrekeningen van Marieke, haar voormalige rechterhand.

Toen Rachel en Marieke gingen samenwerken tekende Marieke een geheimhoudingsbeding dat zij, volgens Rachel heeft geschonden door in eerste zaak voor de rechtbank uit de school te klappen over een zelfmoordpoging van Rachel.


‘Rachel heeft in 2017 een zelfmoordpoging ondernomen, waarna mijn cliënte haar aantrof,’ vertelde Marieke’s  advocaat Bernard Tomlow eind juni aan de rechter. ‘Mijn cliënte is mevrouw Hazes daarna gaan bewaken, alvorens ze werd opgenomen.’

BEELD: WESSEL DE GROOT/TALPA

In het tv-programma Het hek van de dam bevestigde Rachel afgelopen vrijdag overigens dat ze destijds een aan zelfmoord dacht en zelfs een mes kocht om de daad bij de gedachte te zetten.

“Nadat André overleed heb ik tien maanden op yoghurt geleefd. En ik heb gedronken, Bram. André zou het leuk hebben gevonden. Ik was goed voor een fles bessen per dag. Dat was in 2016. Ik was twaalf kilo afgevallen. Niet dat ik daarvoor dik was. Ik woog nog maar 45 kilo, dát doet stress met je.”

“Het was op een gegeven moment allemaal te veel. Ik zag geen licht meer aan het einde van de tunnel. Ik heb rondgelopen met het idee van een zelfmoordpoging. Ik was moegestreden. Ik dacht: ’Ik ga naar mijn moeder.’ Het is een soort kortsluiting in je hoofd. De knop ging om. Ik heb er weken mee rondgelopen.”



“Ja. Ik heb twee weken van tevoren een mes gekocht. Ik heb contant betaald zodat ik niet getraceerd kon worden. Ik heb een brief aan mijn kinderen geschreven en ik dacht ’ik doe het in de badkamer, dan hebben ze er het minste last van als ze me vinden’.”

Ondanks haar openhartigheid op tv betoogde Rachel voor de rechter dat Marieke zich gewoonweg niet uit had mogen laten over de zelfmoordplannen van Rachel. Om die reden eiste advocate Royce de Vries 25.000 euro namens de weduwe.

Maar de rechter oordeelde dat Rachel en Marieke overeengekomen waren vertrouwelijke bedrijfsinformatie geheim te houden en dat een zelfmoordpoging een privéaangelegenheid is. Uit het vonnis blijkt ook dat Rachel de Volkswagen Polo auto aan Marieke moet teruggeven en de beslaglegging op haar bankrekeningen opheffen.

Doet Rachel dat niet dan, zo bepaalde de rechter, is ze een dwangsom van 500 euro per dag verschuldigd met een maximum van 20.000 euro.