Pagina titel ...

Prinses Mabel op drempel miljardairschap! (aandelen die zij van Friso erfde nu ruim 923 miljoen euro waard)

0

Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Als prinses Mabel het nog resterende pakker van 365.807 aandelen in financieel dienstverlener Ayden, dat zij van prins Friso erfde, vandaag ten gelde maakt dan krijgt zij bijna EEN MILJARD euro op haar rekening bijgeschreven. In haar eentje is Mabel nu rijker dan alle andere Oranjes bij elkaar.

Prinses Mabel vermogen steeg vorig jaar al tot 560 miljoen. Genoeg voor plek 66 in de Quote 500. Mabel was toen al de rijkste Oranje en ook rijker dan alle prinsessen en bijna alle Europese vorsten. En dat allemaal dankzij wijlen prins Friso, die zijn vrouw een ‘aandelenpakketje’ naliet.

Prins Johan Friso liet zijn vrouw Mabel en dochters Luana en ZarIa niet onbemiddeld achter bij zijn dood op 12 augustus 2013 na een tragisch ski-ongeluk anderhalf jaar eerder in de winterse pleisterplek van de Oranjes, het Oostenrijkse Lech. Maar ook Johan Friso zal bij leven in zijn stoutste dromen nooit gedacht hebben dat de aandelen die hij ooit in startup Ayden kocht zijn vrouw nu, met het vermogen dat zij al bezit, ruim miljardair maakt als ze het nog resterende pakker van 365.807 aandelen dat zij nu nog bezit in de financiële dienstverlener op dit moment ten gelde zou maken. Bij de koers van van vandaag, donderdag, 2523.50, per aandeel, zou dat pakket 923.113.964 euro waard zijn. Bijna het dubbele van de 493.107.836 euro die het vorig jaar november waard was.

Prins Johan Friso overleed op 12 augustus 2013 op Huis ten Bosch

Op 5 juni 2018, acht dagen voor de beursgang van Ayden op 13 juni werd duidelijk dat Mabel een belang had van 1.85%, 546 duizend aandelen, in Adyen. De naam komt overigens uit het Surinaams en betekent ‘to start over’ oftewel ‘opnieuw beginnen’. Aandelen gekocht door wijlen prins Friso, die goede contacten had in de zakelijke wereld omdat hij jarenlang voor zakenbank Goldman Sachs in Londen werkte. Hij kocht, met een vooruitziende blik, vrijwel direct nadat Ayden in 2006 was opgericht door een groepje entrepeneurs, waaronder Pieter van der Does en Arnout Schuijff, nu respectievelijk CEO en CTO van het bedrijf, ruim een half miljoen aandelen.


Omdat Adyen in de eerste vijf jaar van zijn bestaan een klein bedrijf is dat nog geen winst maakt, kunnen investeerders voor relatief lage bedragen een behoorlijk belang krijgen. Bij de vroege investeerders van Ayaden was Johan Frio overigens in goed gezelschap. Ook Facebooks Mark Zuckerberg en Jack Dorsey, topman bij Twitter, kochten al in dat vroege stadium aandelenpakketten. En dat heeft ze geen windeieren opgeleverd.

Sinds het ontstaan in 2006 groeide betaalplatform Ayden namelijk als kool. In 2013 was de netto-omzet van het bedrijf nog ‘maar’ 23 miljoen euro, in 2017 was dat al 218 miljoen en in 2019 221 miljoen euro wat resulteerde in een nettowinst van maar liefst 92,5 miljoen euro. Ook de beurskoers explodeerde navenant. De introductiekoers op 15 juni 2018 was 240 euro, maar de openingskoers was al direct 420 euro per aandeel. De prinses verkocht op de dag van de beursgang direct 180.174 van haar aandelen, wat haar 43 miljoen euro opleverde.

Het maakte dat prinses Mabel van Oranje met stip in 2018 binnenkwam in de Quote 500, de jaarlijkse lijst met de rijkste Nederlanders. De weduwe van prins kwam de lijst binnen op nummer 149 met volgens Quote geschat vermogen van 240 miljoen euro. 365.807 Aandelen hield Mabel in portefeuille en dat was een meer dan verstandige beslissing, want die koers van €420 op de eerste beursdag is bijna peanuts bij de huidige koers van 2523.50 per aandeel. Dat pakker aandelen zou Mabel als ze de aandelen nu verkoopt dus ruim 923 miljoen euro opleveren.

Prinses Beatrix heeft slechts een netto vermogen dat ligt tussen de 167 en 250 miljoen euro – Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Mabel is nu dan ook rijker dan bijna welke Europese vorst. Zo heeft koning Filip van België een geschat netto vermogen van ‘slechts’ 10,8 miljoen euro, koning Felipe VI van Spanje moet het doen met een netto vermogen 16,7 miljoen euro., Koning Harald V van Noorwegen (netto  vermogen: 25 miljoen euro), koningin Margrethe II van Denemarken (geschat netto vermogen: 33,4 miljoen euro), koning Carl XVI Gustaf van Zweden (geschat netto vermogen: 58,4 miljoen euro),  Koningin Elizabeth II van England (geschat netto vermogen: 418 tot 500 miljoen euro) komen ook niet in de buurt van Mabel. Prins Albert II van Monaco goed voor 830 miljoen euro is ook minder vermogend als de weduwe van Johan Friso.

Slechts de vorsten Groothertog Henri van Luxemburg met een netto  vermogen van 3,3 miljard euro en prins Hans Adam II van Liechtenstein met een netto vermogen: 4,1 miljard euro zijn beduidend rijker dan Mabel van Oranje, die dankzij de aandelen Ayden met stip nu ook veruit de rijkste Oranje is. Prinses Beatrix bijvoorbeeld heeft slechts een netto vermogen dat ligt tussen de 167 en 250 miljoen euro en daarmee is zij de rijkste van de familie. Het privévermogen van het koningshuis, alle Oranjes tezamen,  wordt door Quote geschat op 950 miljoen euro. En zelfs dat is minder r dan het meer miljard waar Mabel op papier goed voor is.

LEES OOK: Prinses MABEL gooit watervilla die zij kocht voor 1.6 miljoen plat om droomhuis te bouwen

Deals geselecteerd uit het aanbod van: Vakantiediscounter - Tui - Corendon - Sunweb - Prijsvrij - Suntip - Stip Reizen & Cruises 


Comments are closed.

");pageTracker._trackPageview();