Jarige Jan Terlouw (90) geniet van zijn ‘puberale verliefdheid’ voor zijn Annette (62)

0

De vandaag 90 jaar geworden Jan Terlouw begon zijn verjaardag om middernacht met zijn nieuwe liefde Annette aan zijn zijde, zo vertelde hij kort voor middernacht in Met het Oog Op Morgen op NPO/Radio 1. Op zijn verjaardag vandaag krijgen zijn koeien, geiten en schapen een extraatje, zo beloofde Terlouw, die weer helemaal gelukkig in de liefde. Na het verlies van Alexandra, met wie hij 60 jaar getrouwd was, heeft hij een relatie met de 62-jarige Annette Mul. Een bijzondere liefde ook. “Ik bespeurde bij mezelf en ook bij Jan zelfs een bijna puberale verliefdheid, alsof je 16 of 18 bent,” zegt Annette.

In College Tour sprak Terlouw voor het eerst over de romance die tussen de twee ontstond. “Vanaf de ontmoeting met Jan denk ik dat de mens geen vrijheid van keuze heeft als het om de liefde gaat. Ik heb weer een fijne nieuwe partner en daar geniet ik van. Dat is een bonus.”


Annette had een filmpje opgenomen waarin ze spreekt over de kinderboekenschrijver en ex-politicus. “Ik hoorde via een collega: ‘joh, Jan Terlouw heeft je genoemd in een lezing’. Ik was zo vereerd”, vertelde ze. “Via de mailwisseling begint het met ‘geachte’, dan ‘beste’ en dan ‘lieve’ en dan ‘liefs’. Ik bespeurde bij mezelf en ook bij Jan zelfs een bijna puberale verliefdheid, alsof je 16 of 18 bent.”

“Het leeftijdsverschil (Terlouw is 90 en zij 62 jaar) kunnen we natuurlijk niet ontkennen. “Ik weet zeker dat Jan zich in het begin erg verantwoordelijk heeft gevoeld voor mij, van ‘dat kan ik niet vragen en dat mag ik niet vragen’. In mijn gevoel is het er niet. Als we samen zijn, is het gewoon Jan en Annette.”


De twee wonen samen op het platteland in het Gelderse Twello. “Het is gewoon een godsgeschenk. Hij neemt me zo mee in het boerenleven. Hij zegt weleens: Annette is gewoon een halve boerin geworden. Het is heerlijk om het met de dieren, maar vooral met hem te kunnen delen. Als ik hem in de ogen kijk, dan heeft hij nog altijd die twinkeling in zijn ogen. Dan is het de jonge Jan Terlouw.”

Na de dood van zijn grote liefde Alexandra, de vrouw met wie Jan Terlouw 60 jaar getrouwd was, dacht de toen 85-jarige ex-politicus en kinderboekenschrijver, zijn leven alleen te slijten op zijn landgoed in het Gelderse Twello. Maar het liep anders. Vorig jar juni vertelde in de maandaguitzending van het door Willemijn Veenhoven & Erik Dijkstra gepresenteerde Op1, hoe hij de coronacrisis doorkwam. Enigszins besmuikt en zachtjes zei hij: met mijn huisgenoot en mijn vier kinderen. De voormalige kernfysicus, D66-leider, vicepremier, minister van Economische Zaken, Commissaris van de Koningin in Gelderland, Eerste Kamerlid en bekroond kinderboekenschrijver leek nog niet helemaal vertrouwd met het feit dat hij nog maar drie jaar na de dood van zijn grote liefde, echtgenote Alexandra, weer huis en haard op zijn landgoed in Twello deelde met een vrouw.

Die vrouw heet Anette Mubumto Mul met wie Jan Terlouw een grote verbondenheid voelt. Dat hun jarenlange vriendschap nu geresulteerd heeft dat Anette nu door het leven gaat als zijn huisgenoot was vorig jaar voor Jan Terlouw nog even wennen. Intimi van de voormalig D’66-leider wisten toen al langer van de relatie. Jan Terlouw en ook Annette deden ook geen moeite hun vriendschap te verbergen, maar schreeuwden het ook weer niet de daken. Anette relatiestatus op Facebook stond ook al snel op relatie.

Zeker voor Jan Terlouw, domineeszoon uit het Veluwse Garderen, zal een nieuwe vrouw in zijn leven even wennen zijn geweest. Hij was met zijn vrouw Alexandra, met wie hij vier kinderen kreeg, meer dan zestig jaar getrouwd was, naar eigen zeggen helemaal mee vergroeid. Toen zij drie jaar geleden overleed zei een ontroerende Terlouw bij Alexandra’s afscheidsceremonie: ‘Ze heeft me laten zien dat de liefde het belangrijkst is in het leven.’ ‘Het huis 
is ontzettend leeg nu Alexandra er niet meer is,’ maar hij besefte ook dat het leven loopt zoals het loopt. ‘Het is natuurlijk onvermijdelijk dat bij een ouder echtpaar een van de twee het eerste gaat. Ik denk achteraf dat het maar beter is dat zij als eerste ging. Dan hoeft zij niet in dit lege huis te zitten.’ Maar later zei hij: ‘Het gemis went. Het is nu eenmaal zo. Ik denk niet meer elke morgen: wat een leegte. Ik weet inmiddels niet beter. En er zijn nog meer dingen die mooi zijn in het leven.’

Vanaf het heengaan van zijn Alexandra op 82-jarige leeftijd leek de dood Terlouw te achtervolgen. Hij verloor schoonzoon Leonard, de musicus met wie hij geregeld optrad, nog broer, een zusje en een dierbare nicht. En nu tijdens de huidige coronacrisis overleed ook nog een de schoonmoeder van zijn zoon aan die ziekte. De begrafenis in een grote kerk waar dankzij de coronamaatregelen maar 30 mensen bij aanwezig mochten zijn noemde hij ‘bijzonder verdrietig’.En dan belandde Terlouw zelf begin 2020 net voor de coronatijd ook nog eens zelf, en voor het eerst van zijn lange leven, met een zware longontsteking in het ziekenhuis. Een longontsteking die gelukkig niet coronagerelateerd bleek te zijn.

Annette word geïnspireerd en gevoed door “de filosofie via Ubuntu”. Of zoals zijzelf zegt: In de kern betekent dit Umntu Ngumntu Ngabantu: een mens is een mens, omdat er anderen zijn. Oftewel: Ik ben….omdat WIJ zijn!’ Het was ook Jan Terlouw die op Mandeladag 2019 op landgoed De Paltz van Herman van Veen Arts Center bij Soest het eerste exemplaar in ontvangst nam van het boek ‘Mandela in ieder mens’. Een boek onder eindredactie van nu huisgenoot Annette Nobuntu Mul dat 67 + 11 bijzondere verhalen van gewone mensen bevatte.

Die dagen in Twello vult Terlouw met boeren omdat hij op zijn enkele hectare tellend landgoed de zorgt heeft koeien, schapen en lammeren. En natuurlijk komen ook de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen regelmatig op bezoek.

Bang voor de dood is Terlouw niet. Hij kijkt voldaan terug op zijn leven vertelde hij in een interview met de plaatselijke regionale omroep. ‘Ik ben een oude man. Ik weet dat mijn toekomst nog klein is, je wordt dus altijd geconfronteerd met de dood. Maar ik denk dat het wel noodzakelijk is dat er een eind aan dingen komt. Een mens wil niet dood en ik ook niet. Ik heb een enorme levenswil. Maar ik heb inmiddels lang genoeg geleefd om er vrede mee te hebben,’ zie hij kijkend in camera van omroep Gelderland.

Maar voor de dood zich aandient hoopt Jan Terlouw op zijn landgoed nog een paar gelukkige jaren te mogen beleven met Annette.

TOOSKE huilt over overleden broer achter Shownieuws desk