Peter R. de Vries overtuigt na zijn dood Gouden Televizier Ring-winnaar Jessica Villerius moeilijke film te gaan maken

0

Gouden Televizier-Ring winnaar, documentairemaker Jessica Villerius, heeft een onverwachts duwtje in de rug gekregen van Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die op 15 juli overleed na een aanslag op zijn leven ruim een week eerder. De boodschap van De Vries maakt dat Jessica niet meer twijfelt over een nieuwe stap in haar leven.

‘Ik ben niet gelovig, maar geloof wel dat toeval niet bestaat. Daar heb ik te veel moois voor zien gebeuren’, begint Villerius haar verhaal op Instagram. ‘Dat ervoer ik ook weer vanmiddag, net toen ik had besloten een nieuw, lastig traject niet te gaan doen.’


‘Ik wilde die docu graag maken, maar wist dat het weer veel van mij zou vragen’, schrijft ze op Instagram. Vervolgens crashte haar laptop wat Villerius zag als een teken. ‘Terwijl ik een recovery draai en alles weer terugzet, valt mijn oog op een krat misdaadboeken. Een daarvan was dit boek, ‘De R van Rebel’.’ De documentairemaker kreeg het boek cadeau van Peter R. de Vries, nadat ze samen een zaak hadden bekeken.

‘Vaak schreef hij iets persoonlijks in zijn eigen boeken. Soms kwam ik pas jaren later achter dat hij bij mij op kantoor in boeken van hemzelf een voorwoordje had geschreven, als ik blijkbaar even niet oplette.’


Dat geldt ook voor het desbetreffende boek dat Villerius dinsdag terugvond. ‘Want ik had het nog nooit gezien. Tot vandaag.’ Na het lezen van het persoonlijke bericht is ze standvastig. ‘Ik heb besloten dat ik die moeilijke film tóch ga maken.’ Op de eerste bladzijde van het boek krabbelde Peter R. de Vries in februari 2014 het volgende: ‘Voor Jessica V. Oók ook rebel! Met veel liefs, Peter R. de V.’

Haar documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold heeft donderdagavond de Gouden Televizier-Ring 2021 gewonnen. Het is de eerste keer in de historie van de Televizier-Ring dat een documentaire de publieksprijs wint. In De Kinderen van Ruinerwold volgt  Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang met hun vader, Gerrit Jan van D., volledig afgezonderd op een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold woonde.

Het gezin werd ontdekt toen een van de kinderen ontsnapt een in een plaatselijke kroeg om hulp vroeg. Dat is op de dag nauwkeurig twee jaar geleden, zei een ander kind, Edino, aan het begin van het Televizier-Gala. Bijna anderhalf jaar volgde Villerius de kinderen van dichtbij.

Peter R. de Vries werd tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala herdacht. Xander de Buisonjé, Jan Dulles, Berget Lewis en Nick Schilder brachten een muzikaal eerbetoon aan de in juli overleden misdaadverslaggever.

De vier zongen onder meer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, een van De Vries’ lievelingsnummers waarbij op de achtergrond oude beelden van programma’s van De Vries te zien waren. A whiter Shade of Pale lied werd ook gespeeld tijdens de uitvaart van de misdaadverslaggever.Ook zongen de vier op locaties waar De Vries aan verbonden was, zoals de Johan Cruijff ArenA en de rechtbank.