‘Pools moordcommando 150.000 euro beloofd voor moord op PETER R. DE VRIES’

0

De verdachten van de moord op Peter R. de Vries is 150.000 euro in het vooruitzicht gesteld voor het uitvoeren van de dodelijke aanslag een jaar geleden. Volgens de verklaringen van een nieuwe, anonieme, getuige moest Peter de Vries worden vermoord omdat hij samenwerkte met ‘de kroongetuige’. Hij zou spreken over een ‘Marrokkaanse chef’ die ‘orde op zaken’ wilde stellen vanwege de verhalen van de kroongetuige.

De strafzaak tegen de twee verdachten van de moord wordt maandag door de rechtbank heropend omdat het OM nieuwe verklaringen heeft van een anonieme getuige. Op basis daarvan is deze week de 27-jarige Pool Krystian M. aangehouden die de twee uitvoerders heeft aangestuurd.


Die nieuwe getuige, zo melden bronnen aan NRC, is een goede bekende van deze Krystian M. en kent ook de Poolse verdachte Kamil E. die volgens het Openbaar Ministerie de vluchtauto heeft bestuurd en verkenningen heeft uitgevoerd.

De anonieme getuige, die schuilgaat achter de code 5089 en door zijn verhoorders ook wel Eddy wordt genoemd, komt zelf ook uit Polen en kent de twee verdachten. Op basis van wat hij zelf heeft meegemaakt en wat de verdachten aan hem hebben verteld, heeft hij verteld dat de voorbereidingen voor de moord op De Vries in april 2021 zijn gestart met voorverkenningen en observaties van de misdaadverslaggever.


De getuige stelt volgens RTL dat de uitvoerders van de moord 150.000 euro was beloofd. De vermeende schutter Delano G. zou 100.000 euro krijgen en Kamil E., die de vluchtauto bestuurde, 50.000 euro. Het is onduidelijk of de twee dat geld ook echt gekregen hebben want ze werden op de dag van de aanslag al gearresteerd en zitten sindsdien vast.

De uiteindelijke schutter Delano G. is pas op het laatste moment bij het moordcomplot betrokken, aldus de nieuwe getuige, die indirect verwijst naar Ridouan Taghi als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Peter R. de Vries. Volgens de getuige, zo schrijft NRC, moest Peter de Vries worden vermoord omdat hij samenwerkte met ‘de kroongetuige’. Hij zou spreken over een ‘Marrokkaanse chef’ die ‘orde op zaken’ wilde stellen vanwege de verhalen van de kroongetuige.

De krant schrijft dat politie en justitie spreken van een “Pools moordcommando”. RTL meldt dat de nieuwe getuige naar de politie is gestapt, omdat hij zich bedreigd voelde door de groep rond Krystian M.