15 Jaar werkte hij voor dat programma, maar MART SMEETS was na vertrek niet meer welkom bij NOS-Avondetappe

0

Mart Smeets mocht niet langskomen bij de Tour de France-talkshow De Avondetappe bij de NOS. “Als ik er nu over praat, doet het me wéér pijn. Als je vijftien jaar voor dat programma gewerkt hebt en vervolgens niet welkom bent, dan denk ik: kom op man!”

Smeets was toevallig met zijn vrouw in de buurt waar een uitzending plaatsvond, maar kreeg nul op rekest toen hij voorstelde om even langs te komen bij zijn oud-collega’s. Nog steeds begrijpt de oud-sportpresentator er niets van. Smeets noemt de gebeurtenis in Sven op 1 “een duistere pagina” in het boek Nabeschouwing dat hij maakte met generatiegenoot Kees Jansma. “Als ik er nu over praat, doet het me wéér pijn. Als je vijftien jaar voor dat programma gewerkt hebt en vervolgens niet welkom bent, dan denk ik: kom op man!”


Het is slechts één anekdote afkomstig uit een hele reeks gesprekken die de twee sportjournalisten met elkaar voerden ter ere van hun gezamenlijke 150ste verjaardag dit jaar. Kees Jansma vetelde bij SVen op 1 dat hij zijn ticket naar Qatar al heeft geboekt. “Ik vertrek zondag. De lol is er wel van af, maar het is nog steeds erg interessant om te gaan kijken.”

Zijn standpunt kan rekenen op steun van Smeets. “Mijn chef bij De Tijd zei ooit tegen me: een journalist hoort er altijd te staan want pas dan kun je over een situatie oordelen”, herinnert Smeets zich. “Alle journalisten die naar Qatar afreizen krijgen van mij het grootste gelijk van de wereld. Je moet zien en ruiken wat daar gebeurt. Pas dan kun je oordelen.”