Deze week is het 38 jaar geleden dat biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd werden door Holleeder c.s.. Na hun bevrijding gaven ze een persconferentie op De Ark, het landgoed van Heineken in Noordwijk. Na de dood van Lucille Heineken-Cummins, de weduwe van Freddy Heineken overleed december 2020, staan alle vier de villa’s op landgoed De Ark in Noordwijk leeg. De verwachting is dan ook dat het niet lang zal duren voor enig dochter en miljardaire Charlene de Carvalho-Heineken (67) het landgoed van twee hectare waar zij opgroeide in de (stille) verkoop zal doen. De vraagprijs? Tientallen miljoenen!
Wat gaat er met De Ark gebeuren, het landgoed van Freddie Heineken waar zijn vrouw Lucille op donderdag 24 december 2020 stierf op 95-jarige leeftijd? Zal Heinekens dochter Charlene het landgoed in de verkoop zetten en voor hoeveel dan? Zeker is dat het huis van de biermagnaat die in 2002 overleed als het wordt verkocht een nieuw prijsrecord zal zetten in de badplaats waar Dirk Kuyt zijn huis na de scheiding van zijn Gertrude binnen een maand verkocht voor de vraagprijs van 6.9 miljoen.
Wie landgoed De Ark koopt krijgt niet een maar een maar vijf villa’s op maar liefs 20.000 m2 grond. Op het landgoed staan naast De Ark, het huis waar Freddy Heineken met zijn vrouw woonde, ook de villa’s De Duif, gebruikt als gastenverblijf en De Raaf en De Ararat. Namen die verijzen naar de Ark van Noch en allemaal gebouwd in Amerikaanse stijl waarvan Heineken zo hield. Langgerekt en met maar een verdieping.
De bouw van De Ark op het gelijknamige landgoed startte in 1954. Zes jaar nadat Heineken trouwde met de Amerikaanse Lucille Heineken-Cummins, de dochter van een bourbonwhiskystoker en ook het jaar waarin dochter Charlene werd geboren. Een jaar later was het ontwerp van de destijds bekende society-architect Henk Wegerif klaar. Dezelfde architect ontwierp in 1931 al De Regenboog op het naast Ark gelegen perceel voor Heinekens vader Henry Pierre Heineken dat ook nog in het bezit van de familie is. Die villa heeft diep onder de tuin zelfs een atoomschuilkelder.
Het huis van Heineken is er een met een historie. Als de biermagnaat, samen met zijn chauffeur Ab Doderer, op 9 november 1983 bij zijn kantoor in Amsterdam wordt ontvoerd verandert De Ark in een commandocentrum van de op de ontvoerders jagende politie. Ontvoerders die in eerste instantie eisen dat het gevraagde losgeld van 35 miljoen losgeld naar de villa van Heineken in Noordwijk. Het geld moet in een witte Volkswagenbus met aan weerszijden een rode X worden gedaan. Een ongewapende politie-ambtenaar in burger moet chauffeur zijn van de losgeldbus, eisen de ontvoerders. Als de dan nog onbekende ontvoerders in de drie weken dat er gezocht wordt naar Heineken en zijn chauffeur telefonisch contact opnemen doen ze dat ook door te bellen naar De Ark.
Op 28 november 1983 wordt het losgeld van 35 miljoen overgedragen. Een dag later valt de politie een timmerfabriek binnen op het Amsterdams industrieterrein De Heijning. Heineken en Doderer zitten verscholen achter een wand in een loods, onder barre omstandigheden. Gert van Beek, die destijds bij de Amsterdamse politie een leidinggevende rol had in het team dat op de ontvoerders jaagde schijft daarover in zijn boek ‘Meneer Heineken, het is voorbij. Hoe de politie Freddy Heineken bevrijdde’ “Ik zette een stap in de cel en zag Heineken staan. In een vieze pyjama weliswaar en onverzorgd als een zwerver, maar niettemin was de Heineken van Heineken & Doderer onmiddellijk weer ‘meneer Heineken’. “Meneer Heineken, ik ben Van Beek van de Amsterdamse politie. Het is voorbij. U bent bevrijd.”” De vijf kidnappers van Heineken en Doderer, Cor van Hout, Willem Holleeder, Jan Boellaard, Frans Meijer en Martin Erkamps verdwijnen voor jaren achter de tralies.
Een dag later is De Ark wereldnieuws als Heineken en Doderer bij de villa Freddy Heineken en chauffeur Ab Doderer zich samen, wuivend, laten fotograferen wuiven tijdens een fotosessie voor de villa van de brouwer.
Dat het iconische landgoed nu in de verkoop komt is wel bijna zeker. Heinekens dochter Charlene mag dan op De Ark opgegroeid, de vrouw met een geschat vermogen van meer dan 12 miljard euro, en haar man Michel de Carvalho, woont al vele jaren in het Zwitserse Perroy. Dat het landgoed van twee hectare tientallen miljoenen moet gaan kosten lijkt zeker. De grondprijs in Noordwijk loopt op tot 1000 euro per vierkante meter. Dus zou alleen de grond al twintig miljoen waar zijn. En daarmee zal het met voorsprong het duurste onroerend goed worden dat ooit in badplaats Noordwijk van eigenaar is verwisseld.