GEEN NEE! Belgisch hof over relatie prinses Amalia (17) en prins Gabriël (18): ‘Dit gaat over privézaken en daarop geven wij geen commentaar’

0

Wat is er simpeler dan een ontkenning? Maar als het Belgisch hof de vraag krijgt voorgelegd of prins Gabriel, het tweede kind van koning Filip en koningin Mathilde, een relatie heeft met onze kroonprinses Amalia klinkt er geen ‘nee’, maar een “Dit gaat over privézaken en daarop geven wij geen commentaar.” Het voedt de geruchten dat de prins en prinses een prille romance beleven.

De Duitse en Argentijnse pers weten het zeker: prinses Amalia (17) en de Belgische prins Gabriël (18) zijn verliefd. De twee zouden een prille romance beleven. Prins Gabriël is het tweede kind van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde.


het Duitse Gala schrijft dat de achttienjarige prins Gabriel gevoelens zou koesteren voor het buurmeisje: de Nederlandse prinses Amalia. Die gevoelens zouden wederzijds zijn. De twee hebben, zo weet Gala, prille relatie. Het blad is niet verrast dat de prins en prinses het goed met elkaar kunnen vinden, daar ze al van kleins af aan in het gezelschap van hun ouders geregeld bij elkaar over de vloer komen.

De Argentijnse krant Mendoza Post komt ook met het nieuws dat kroonprinses Amalia (17)  een Belgische  prins op het witte paard aan de haak hebben geslagen. En ook zij schrijven dat het om Prins Gabriël , het tweede kind van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde gaat. De prins volgt op dit moment een opleiding op een eliteschool in Engeland voor kinderen ‘met een uitzonderlijk hoog kennisniveau’. Hier zou hij zich voorbereiden op een studie op een topuniversiteit als Oxford en Cambridge.


Belgisch  royaltywatcher Kathy Pauwels heeft zo haar twijfels over de romance, zegt ze in het Vlaamse TV Familie. “Prins Gabriel werd recent in een Argentijnse krant gekoppeld aan prinses Alexia … Alsof fans zitten te popelen dat het ooit tot een relatie komt tussen een zoon van koning Filip en koningin Mathilde en een dochter van het Nederlandse vorstenpaar.

Ook Wim Dehandschutter, de royaltywatcher van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft grote twijfels bij de geloofwaardigheid van dit verhaal. “Het circuleert nu al een paar weken op het internet, op basis van een bericht op die duistere Argentijnse site. Ik geloof het alvast niet.”

Wim Dehandschutter wijst onder andere naar geografische afstand. Gabriël is in september begonnen aan het National Mathematics and Science College in Warwickshire, in de Engelse regio West Midlands. De koningszoon volgt een vooropleiding van één jaar in de richting Wiskunde, Hogere Wiskunde en Natuurkunde. “Prinses Amalia neemt een sabbatjaar. Daardoor kan ze reizen en langer van huis weg zijn, maar dan nog denk ik dat het gezien de afstand toch moeilijk is om samen te zijn”, zegt Wim Dehandschutter.

Mocht de romance waar zijn en in de toekomst bestendigen een huwelijk tussen de twee is uitgesloten. Volgens een Belgische wet mag iemand uit de Nederlandse koninklijke familie geen enkele functie met macht of gezag uitvoeren in België. Royaltykenner Rick Evers ziet vooralsnog geen probleem. Evers zou recent dat de roddels over Amalia en de Belgische prins uit de lucht gegrepen zijn. “De Belgische koninklijke familie en de Nederlandse zijn niet dik. Zo zouden Máxima en koningin Mathilde volgens geruchten goede vriendinnen zijn, maar ze hebben amper contact.”

Speciaal voor de achttiende verjaardag van de Prinses van Oranje, verschijnt er op 16 november een boek over haar leven. Met het boek, geschreven door wil Claudia de Breij, wil de lezers kennis laten maken van de beoogd troonopvolger.Amalia legt in het boek aan Claudia uit hoe ze het leven ziet. “We hebben regelmatig in mijn auto gezeten om plekken te bezoeken die belangrijk voor haar zijn. De koninklijke stallen, het strand, het paleis. We hebben samen achter de piano gezeten. Het voelde voor mij alsof ik echt veel aan haar kon vragen.” Claudia zegt een klik met de prinses te voelen. “Het is er vanaf mijn kant. Ik vind haar een schitterend figuur.” Maar of het wederzijds is blijft gissen. “Amalia kan nergens uitspraken over doen.”

Haar vermeende verliefdheid voor Prins Gabriël zal dan ook zeker geen gespreksonderwerp zijn geweest.