10 jaar na zijn ski-ongeluk: geen enkele hoop meer voor MICHAEL SCHUMACHER

0

(BEELD: CP)

Tien jaar na zijn ski-ongeval in het Franse Meribel is nu echt alle hoop vervlogen dat Michael Schumacher ooit nog in het openbaar zal verschijnen. “Vandaag koester ik geen hoop meer om hem ooit nog te zien. In die tien jaar is er eigenlijk nooit positief nieuws geweest,” zegt zijn vroegere manager Willi Weber.


Hoe het nu met Michael Schumachter gaat weet ook Willi Weber niet. De 81-jarige Duitser was Schumachers manager tijdens zijn lange en succesvolle carrière in de Formule 1. Weber heeft wel inmiddels de hoop opgegeven dat hij zijn vroegere pupil Michael Schumacher ooit nog zal zien laat staan spreken. En dat maakt de pijn dat hij niet direct naar na zijn ski-ongeluk, nu tien jaar geleden, Schumacher in het ziekenhuis is gaan bezoeken alleen maar groter. “Ik ben Michael na zijn ongeval niet meteen gaan bezoeken in het ziekenhuis en daar heb ik tot op de dag van vandaag ongelooflijk veel spijt van”, zegt Weber in de Duitse krant ‘Express’. “Het ongeval heeft emotioneel lange tijd zwaar op de maag geleden. Het raakte me ongelooflijk hard.”

Later probeerde Weber, voor zijn eigen welzijn, Schumacher te vergeten. “Op een gegeven moment had ik door dat het beter was om Michael los te laten. En vandaag koester ik geen hoop meer om hem ooit nog te zien. In die tien jaar na 29 december 2013 is er eigenlijk nooit positief nieuws geweest.”


29 december 2013 was de dag dat Michael Schumacher zwaar letsel aan zijn hoofd opliep na een ski-ongeval in het Franse Meribel. Hij was die dag met zijn toen 14-jarige zoon Mick gaan skiën in Parc National de la Vanoise. Even na 11 uur ’s ochtends gingen vader en zoon buiten de piste, tussen de rode piste ‘Chamois’ en de blauwe piste ‘Biche’. Om 11:07 uur kwam Schumacher ten val. De oorzaak van de val, zo liet de politie later weten, ‘een ernstige, technische fout’. De rechterkant van Schumachers hoofd kwam op een rots terecht; zijn helm breekt in meerdere stukken.

In eerste instantie werd de toen 44-jarige Schumacher met een helikopter naar het ziekenhuis van Moûtiers vervoerd. Later op de dag werd Schumacher vanuit Moûtiers overgevlogen naar een ziekenhuis in Grenoble. Nog diezelfde avond ’s om 23:00 uur maakte de directeur van het ziekenhuis in Grenoble, Jean-Marc Grenier, bekend dat Schumacher een schedeltrauma had opgelopen en in coma lag. Wat volgde waren meerdere operaties volgden, waarbij hij steeds in een kunstmatige coma werd gehouden.

Maanden later, op16 april 2014, kwam het nieuws dat Schumacher niet meer in comateuze toestand verkeerde. Sindsdien verblijft hij in zijn woning in Gland, een Zwitserse gemeente aan het Meer van Genève en werd het lang stil rond Michael. Hij ondergaat therapie, zo zei zijn vrouw Corinna in 2021 in de Netflix-docu ‘Schumacher’. Om wat voor therapie het ging wilde ze niet zeggen. “Het is voor mij zeer belangrijk dat hij zijn leven privé kan blijven leiden. Michael heeft ons op dat vlak altijd beschermd, nu beschermen wij hem”, zei Corinna Schumacher in diezelfde documentaire.

Felix Damm, al jaren de advocaat van de familie Schumacher, legde afgelopen oktober uit waarom de directe omgeving van Schumacher de lippen stijf op elkaar houdt over diens gezondheidstoestand. “We willen gewoon dat privézaken beschermd worden. Daar ging het altijd al om”, aldus Damm. “We hebben wel overwogen om met een soort definitief bericht te komen over de gezondheid van Michael. We hebben veel gediscussieerd of dat het juiste zou zijn om te doen, maar het zou daar nooit bij stoppen. Er zouden constant updates moeten worden gegeven, want de media zouden met een zo’n mededeling geen genoegen nemen. Eén, twee, drie maanden of vele jaren na het bericht: de vragen zouden sowieso gewoon blijven komen.”

Het maakt dat slechts een intiem gezelschap rond Schumacher weet hoe het nu echt met hem gaat. Voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt behoort tot het selecte groepje vrienden die Schumacher nog weleens bezoekt. Todt is ook één van de weinigen die door vrouw Corinna toegelaten wordt om bij Michael in de buurt te komen.Over zijn meest recente bezoek, december 2023, zei Todt in de Italiaanse krant La Stampa dat hij in het verleden, na zijn ski-ongeluk, nog samen met Schumacher naar de Formule 1 Grands Prix keek. Vragen over de actuele gezondheidstoestand van Michael wil hij niet beantwoorden. “Ik houd intens van Michael en van zijn familie en respecteer het recht dat ze hebben om zijn privacy te beschermen.”

Fransman Todt sprak recent ook in het Franse L’Equipe over Schumacher, waarbij hij zei Schumacher niet te missen omdat ‘hij er nog is’: “Maar hij is niet de Michael van voorheen. Hij is anders en hij wordt op geweldige wijze bijgestaan door zijn vrouw en kinderen, die hem beschermen. Zijn leven is nu anders en ik voel mij bevoorrecht om nog altijd momenten met hem door te mogen brengen. Helaas werd hij tien jaar geleden door het noodlot getroffen, daardoor is hij niet meer de Michael die wij uit de Formule 1 kennen. Meer valt er niet te vertellen.”