10 Jaar na zijn fatale ongeluk: ‘Ski van prins Friso gevonden, vinder wil ‘m aan Oranjes geven’

0

(Beeld: © RVD – Frank van Beek)

Een van de ski’s die prins Friso droeg bij zijn fatale ongeluk in 2012 is al geruime tijd geleden  gevonden door zegt skimanager Michael Manhart. Manhart wil de ski aanbieden aan de koninklijke familie als ze weer naar Lech komen. Hij is als manager verantwoordelijk voor veel van de sneeuwvoorzieningen in het skigebied rond Lech.


Michael Manhart bijnaam is Schneepapst, oftewel ‘sneeuwpaus’ .  Hij vond ruim twee jaar geleden in het gebied bij het Oostenrijkse Lech tijdens de jacht op gemzen een gebogen ski, Dat was niet ver van de plek waar prins Friso nu bijna tien jaar geleden door een lawine werd bedolven, toen hij met zijn vriend Florian Moosbrugger buiten de piste aan het skiën was.

Manhart begreep van Moosbrugger dat de ski, die was verbogen, van Friso moet zijn geweest. Hoe Moosbrugger zo zeker weet dat het om de ski van Friso gaat, is niet duidelijk. Manhart liet de ski in eerste instantie liggen. “Ik vond dat hij op die plek thuishoorde”, zegt hij in het AD. Niet lang daarna hoorde hij dat mensen uit de de dorp tijdens een tocht ook op de ski waren gestuit en hem hadden meegenomen. “Toen heb ik hen gezegd: het is geen souvenir, geef maar aan mij.” Manhart wil de ski nu aanbieden aan de koninklijke familie als ze weer naar Lech komen.


Vorig jaar zijn de Oranjes vanwege corona niet wezen skiën in Lech, maar Manhart denkt dat ze snel weer komen. Hij kan het weten, want vanuit zijn functie heeft hij dan altijd contact met de beveiligers van de koninklijke familie, onder meer om radioverbindingen aan te leggen.

“Ik zal hun bodyguards vertellen dat ik de ski heb gevonden en dat ik hem graag aan de nabestaanden van Friso wil geven.” Als die daar geen prijs op stellen, wil Manhart de ski vernietigen. “Ik vind het niet een voorwerp om in een glazen vitrine te plaatsen.”

Manhart zegthet AD dat het ongeluk hem nog steeds bezig houdt. “Al tien jaar lang vraag ik me af hoe het kan dat zo’n ervaren skiër als de prins zonder airbag buiten de pistes ging skiën. Ik kan daar nog steeds niet over uit.” Wijsheid komt volgens Manhart vaak pas achteraf. “Dat geldt in dit geval zeer zeker.”

Het fatale skiongeluk van prins Friso is komende week tien jaar geleden. Op 17 februari 2012 ging de prins met jeugdvriend Moosbrugger buiten de pistes skiën. Het gevaar voor lawines was op dat moment groot, 4 op een schaal die tot en met 5 loopt. Door het signaal van een pieper die Friso zelf droeg kon hij worden gelokaliseerd, maar het duurde ongeveer 25 minuten om hem te bevrijden.

Het lukte om de prins te reanimeren, maar er was zeer ernstige hersenschade ontstaan. Hij werd de eerste tijd in Oostenrijk verpleegd, later vervoerd naar een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. In juli 2013 werd hij overgebracht naar Huis ten Bosch, waar hij op 12 augustus van dat jaar overleed.Manhart zegt in de krant dat het ongeluk hem nog steeds bezig houdt. “Al tien jaar lang vraag ik me af hoe het kan dat zo’n ervaren skiër als de prins zonder airbag buiten de pistes ging skiën. Ik kan daar nog steeds niet over uit.” Wijsheid komt volgens hem vaak pas achteraf. “Dat geldt in dit geval zeer zeker.”