KONINGIN MAXIMA nog altijd níet thuis: KLM laat haar eerst met Ariana op vliegveld Buenos Aires staan (en nieuwe vlucht heeft uren vertraging)

0

Portretfoto Koningin Máxima 50ste verjaardag. Foto gemaakt door Z.M. de Koning.

Koningin Maxima en prinses Ariana zijn nog altijd niet thuis na hun bezoek aan Buenos Aires waar zij verbleef om het zelf gekozen overlijden van Máxima’s jongere zus en Ariane’s (peet)tante Inés Zorreguieta vier jaar geleden te herdenken. De vlucht naar Amsterdam vanuit de Argentijnse hoofdstad was er namelijk een die door de KLM geschrapt werd en de vlucht de volgende dag had uren vertraging. Het maakte dat Maxima dinsdag twee afspraken moest afzeggen en pas vanmiddag om 13.02 uur landt op Schiphol.


Maxima en dochter Ariana moesten vervangend regelen om vandaag thuis te komen. Omboeking naar een andere vlucht, van Air France bijvoorbeeld, bleek zelfs voor de koningin niet mogelijk. Dat betekende dat de koningin dinsdag twee afspraken moest afzeggen, al sprak via een videoverbinding toch bij de bijeenkomst voor een schuldenzorgvrij Nederland. De KLM-vlucht van dinsdagmiddag (lokale tijd, 15:25 uur) had bij vertrek uren vertraging. Bij aankomst eerder dinsdag al drie uur te laat en daarna moest nog een retourtje worden gevlogen naar Santiago in Chili. Uiteindelijk vertrok de vlucht om 18.32 uur en landt naar verwachting woensdag om 13.02 uur op Schiphol.

De Argentijnse site infobae.com publiceerde foto’s van moeder en dochter bij het huis van Máxima’s moeder. Ook broer Martín was bij de herdenking van Inés aanwezig. Het is voor de eerste keer reis sinds het begin van de coronapandemie begin 2020 dat koningin naar Argentinië reisde.


Tijdens de pandemie was haar moeder Maria Carmen Cerruti in Nederland, waar ze haar kleinkinderen gezelschap hield toen Willem-Alexander met Máxima op staatsbezoek was in Indonesië. Vervolgens gingen bijna wereldwijd de grenzen dicht en bleef Máxima’s moeder op Huis ten Bosch logeren.

Na de zelfgekozen dood van haar zusje had Máxima gesprekken met een psycholoog, zo vertelde ze “Amalia en Alexia hebben allebei met mensen gesproken. Ik heb direct gezegd: het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar, het is geen issue. We hebben allemaal momenten. Als we op die momenten hulp vinden, waarom niet? Dan moet je daar gebruik van maken.” Op de vraag of de koningin zelf ook hulp krijgt van een psycholoog antwoordde ze: “Dat heb ik wel gedaan, absoluut.”

Dat Máxima zich nu inzet voor de stichting Mind Us waarvan zij erevoorzitter is, heeft ook te maken met haar zusje Inés die vier jaar geleden uit het leven stapte. “Toen zij overleed, was ze 33 jaar. Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid”, aldus de koningin. “Dat het zover was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe, het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen? Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van veel mensen dat ze hetzelfde hadden doorgemaakt met een familielid of een vriend of vriendin. Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee.”

Máxima vroeg zich later af of ze Inés misschien eerder hulp had kunnen bieden. “Maar we wisten het niet, niemand wist het. Omdat we er niet over praatten. Dat is juist wat ik wil voorkomen.”

Het overlijden van Inés was voor Máxima ‘het startpunt van een zoektocht’, wat mede resulteerde in de oprichting van de stichting en het helpen van jongeren. “Want driekwart van alle psychische problemen begint voor het 25ste levensjaar”, vertelde de koningin.