22-Jarige DONNY M. misbruikte in 2017 voor hij GINO (9) doodde al twee jonge jongetjes (en sloeg ook al zijn slag als 12-jarige in de kinderopvang)

0

Gino (9) was niet het eerste slachtoffer van de 22-jarige Donny M. In 2017 werd hij al veroordeeld omdat hij als 17-jarige twee jongetjes in Sittard mishandelde en misbruikte. Er waren ook al klachten over hem in de kinderopvang van zijn pleegmoeder, toen hij amper 12 jaar was.

“Vannacht heb ik geen oog dichtgedaan”, zegt een vrouw uit Sittard tegen de Vlaamse krant De Morgen. Haar zoontje zat 10 jaar geleden in de opvang bij de pleegmoeder van M. “Mijn zoon ging daar voor het eerst toen hij 3,5 maanden was. Dat was handig want ik werkte in nachtploegen.” Net voor zijn eerste verjaardag merkte de moeder dat er iets scheelde. “Toen ik hem ging afhalen waren zijn geslachtsdelen soms geïrriteerd. Ik heb dat gemeld. Het gastouderbureau heeft daarop onmiddellijk een onderzoek ingesteld. M. bekende vrijwel meteen.” Volgens de vrouw biechtte D.M. op dat hij seksueel heel erg nieuwsgierig was, maar dat zijn pleegouders hem daarbij niet hielpen. “Dus ging hij zelf maar op onderzoek”, zegt de vrouw. Zij spreekt van meerdere slachtoffers, zowel jongens als meisjes, allemaal onder de vier jaar.


“Vannacht heb ik geen oog dichtgedaan”, zegt een vrouw uit Sittard aan De Morgen. Haar zoontje zat 10 jaar geleden in de opvang bij de pleegmoeder van M. “Mijn zoon ging daar voor het eerst toen hij 3,5 maanden was. Dat was handig want ik werkte in nachtploegen.” Net voor zijn eerste verjaardag merkte de moeder dat er iets scheelde. “Toen ik hem ging afhalen waren zijn geslachtsdelen soms geïrriteerd. Ik heb dat gemeld. Het gastouderbureau heeft daarop onmiddellijk een onderzoek ingesteld. M. bekende vrijwel meteen.” Volgens de vrouw biechtte Donny.M. op dat hij seksueel heel erg nieuwsgierig was, maar dat zijn pleegouders hem daarbij niet hielpen. “Dus ging hij zelf maar op onderzoek”, zegt de vrouw. Zij spreekt van meerdere slachtoffers, zowel jongens als meisjes, allemaal onder de vier jaar.

Volgens regionale zender 1Limburg heeft de rechtbank in Maastricht D.M. in december van 2017 veroordeeld tot bijna vijf maanden jeuggddetentie en een behandeling bij de Catamaran in Eindhoven, een instelling die geestelijke gezondheidszorg biedt aan jongeren tot 23 jaar omdat Donny op 28 juni 2017 twee jongetjes in Sittard bedreigde, mishandelde en zeker één van hen ook misbruikte. Hij was toen 17 jaar.


“Hij had mijn kleine tegen de grond gegooid. Hij had hele zware schaafwonden op zijn knieën”, vertelde de moeder van een van de slachtoffers aan 1Limburg. “Als de jongens iets zouden verklappen, zou hij ze doodmaken. Mijn zoontje heeft gezien hoe zijn vriendje misbruikt werd door D. Hoe hij allemaal seksuele handelingen moest stellen bij hem. Op een gegeven ogenblik kreeg mijn zoon een blinddoek om en tape op zijn mond. Mijn zoon moest van de dader zijn broek laten zakken. Hij zou een volgende keer aan de beurt zijn.”

Phil Boonen, advocaat van een van de slachtoffers, stelt tegenover het AD dat het ging om ‘jonge kinderen’, die door Donny M. in Sittard werden meegelokt naar een plek waar ‘ontuchtige handelingen’ plaatsvonden. Meer details daarover wil hij niet delen. De exacte leeftijden van de slachtoffers weet hij niet meer. “Maar ze waren geen 16 of 17, eerder tien, elf of twaalf.”

De politie gaat niet in op de kwestie. “We bevestigen noch ontkennen het”, zegt een woordvoerder. ,,In het belang van het onderzoek kiezen we er op dit moment voor geen informatie naar buiten te brengen over de verdachte, die in beperkingen vastzit.” Donny M. wordt komende week dinsdag of woensdag voorgeleid.

“We staan nog helemaal aan het begin van het onderzoek”, zegt het Openbaar Ministerie. “Hoe is Gino om het leven gekomen? Was dat in het huis van de verdachte? Is hij misbruikt? Heeft hij geleden? Dat moet nu allemaal worden onderzocht.” het zijn allemaal nog vragen zegt Xander Beenhakkers van de politie Limburg. Ook het hele tijdpad moet door de politie nog gereconstrueerd worden. Hoe en wanneer Donny M. met Gino van Kerkrade naar Geleen is gegaan en hoe de vindplaatsen van zijn step in Landgraaf en spullen in Kerkrade op die route zijn te plaatsen.

De vermoedelijke moordenaar van de negenjarige Gino, Donny M., woonde op net 120 meter van de plek waar hij het lichaam gedumpt heeft, in een appartementenblokje op de begane grond. Bekenden van Donny M. zeggen tegen het AD het nauwelijks te kunnen geloven dat hij betrokken is bij de dood van Gino (9). Ze noemen Donny een ‘verzorgde en nette jongen’, die groot PSV-fan is en al maanden had een vriendin waarmee hij straalde op foto’s.Donny M. zou vroeger naar een ZMOK-school zijn gegaan, voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Daar zou hij al vaak problemen hebben gezorgd. Hij werd dan met een busje naar school gebracht en treiterde een van de meisjes die ook in de schoolbus zat zo erg dat ze uiteindelijk niet meer met de bus naar school durfde. “Hij maakte altijd ruzie met mij en werd heel erg boos. Ik voelde me niet meer veilig bij hem in de bus, waardoor mijn moeder me naar school moest brengen.”

Op zijn facebook geeft Donny zichzelf ‘The Lion’ als bijnaam en schrijft hij ook dat hij eerder in Sittard woonde, waar hij familie heeft. Donny M. schrijft op zijn sociale media dat hij internationaal vrachtwagenchauffeur is bij een meubeltransportbedrijf, maar volgens de directeur van dit bedrijf werkt hij al een paar maanden niet meer voor hen. Zijn ex-werkgever wil verder tegen het AD geen commentaar geven.

Volgens buurtbewoners was Donny M. ongeveer zeven maanden geleden in hun appartementenblok komen wonen. Hij leidde een teruggetrokken bestaan in de wijk, zegt Bartek Durecki, die al tien jaar in het complex woont, tegen De Limburger. “We zagen hem niet veel. Vanaf het begin had hij die kranten voor zijn ramen geplakt. Hij hing ook een camera op. Zonderling gedrag.”

Buurtvader Stefan was in de nacht van vrijdag op zaterdag nog wakker toen hij een hoop lawaai en vervolgens zag dat de deur van een woning eruit werd geblazen en dat zijn buurtbewoner Donny M. met een kap over zijn hoofd naar buiten werd geleid. Amper vijftig meter verderop, aan de andere kant van een grasveld, werd later het stoffelijk overschot van Gino door de politie gevonden. De vindplaats was aan de achterzijde van twee woningen die leegstonden na een brand twee weken geleden.

Stefan noemt Donny M., die nabij zijn huur appartement aan de Dommelstraat woont, in De Telegraaf ’een zonderlinge knul’. “Altijd glad geschoren, haartjes netjes in model. Hij zag er gewoon keurig uit. Maar echt contact had je nooit met hem. Hij was wel vriendelijk, maar keek je nooit aan. Het voelde nooit oprecht. Kijk, ik ben 61 jaar, dan voel je wel aan hoe mensen in elkaar zitten.”

In De Limburger zegt diezelfde Stefan over Donny M.: Ik hielp hem wel eens. Zo regelde ik een ketting van een scooter voor hem. Op het eerste gezicht leek hij vriendelijk, maar toch had ik een vreemd gevoel bij hem. Je hoorde altijd rare verhalen over hem. Zo vertelde een oud-klasgenoot van hem dat hij een soort bucketlist had om zaken af te vinken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ook zou hij jaren geleden zijn achtervolgd door pedojagers.”

De politie maakte zaterdagmiddag op een persconferentie bekend dat het lichaam dat die ochtend werd gevonden aan de Geleense Opbraakstraat van de vermiste Gino van der Straeten (9) is. De jongen werd aangetroffen nadat Donny M. in de nacht van vrijdag op zaterdag was aangehouden in zijn woning in Geleen, op steenworp afstand van de vindplek. Tijdens het verhoor door de politie heeft M. verteld waar Gino lag. Dat was achter een andere woning die leegstaat omdat er onlangs brand was.

De 9-jarige Gino verdween woensdagavond in Kerkrade toen hij nog even voetballen bij een speeltuin in de buurt. Gino bleek spoorloos waarop de politie werd ingeschakeld. In de daaropvolgende dagen heeft de politie met man en macht naar Gino jongen Donderdagavond werd bij een zwembad in Landgraaf de step van Gino gevonden op een parkeerplaats. Vrijdagavond vonden burgers kleren die mogelijk verband hielden met de vermissing van Gino bij het Vincent van Goghplein in Kerkrade. Een gedeelte van een speeltuin en een parkeerplaats werden hierbij afgezet voor onderzoek.