Op tafeltje in huiskamer…. Meilandjes dolblij met bulldog Bommel, de mooist opgezette hond van Europa

0

De Meilandjes zijn dolblij bulldog Bommel, de mooist opgezette hond van Europa. Bommel krijgt een plek op een tafeltje in de huiskamer van Martien, naast een lampje en de maquette van het Franse Chateau Marillaux. Erica: “Hij hoort hier echt. Ik ben heel blij dat hij thuis is. Nu is het af.”


In Chateau Meiland was donderdagavond te zien hoe de familie onder de indruk was van het werk van Wesley Kevenaar die Bommel prepareerde. “Zo keek hij als hij mij aanviel. Kijk die nageltjes,” oordeelde Martien. Wijzend op de ‘kwabben’ in zijn nek, zei Erica: “Die kon je zo lekker vastpakken.”

De opgezette Bommel heeft Wesley Kevenaar Europees kampioen prepareren gemaakt. Het was voor het eerst dat een preparateur die prijs met een opgezet huisdier won. De kampioenschappen waren al in september, maar omdat pas gisterenavond in Chateau Meiland te zien was dat Bommel weer ‘thuiskomt’ bij de familie is de winst van Bommel geheim gehouden.

Bommel werd door uit 198 inzendingen als beste beoordeeld in de zogeheten ‘master divisie’ tijdens de Europese Kampioenschappen Taxidermie in Boedapest. Kevenaar won ook de Breakthrough Award for Judges Choice Best of Show, een speciale juryprijs. “Het was een gok om met Bommel mee te doen in de master divisie, want daarin is de concurrentie van topniveau”, vertelt Loes Verstraete van Bouten en Zoon op de site van het AD. Maar met Wesley hebben we een eigenwijze man rondlopen. Hij heeft niet aan zichzelf getwijfeld, maar we waren wel nerveus.”

Kevenaar leverde volgens de jury met het op ambachtelijke wijze opzetten van Bommel topkwaliteit af. “Huisdieren opzetten zit nog een beetje in de taboesfeer, legt Verstraete aan de krant uit. “Er zijn nog steeds veel mensen met een heel uitgesproken mening hierover. Dat wij nu hebben gewonnen met een huisdier, helpt ons vakgebied uit die taboesfeer te halen.”

Chateua Meiland-kijkers zagen afgelopen maart hoe de Meilandjes afscheid nam van Bommel. Ze brachten het dier naar Kevenaar. We hebben een dodenmasker gemaakt,”” vertelde hij destijds. Dat is een afdruk van Bommels gezicht, waarin je meer details ziet dan op een foto. “Baasjes kennen hun dier al jaren, die weten hoe hij kijkt, hoe het oor hangt. Ik zie gewoon een hond, dus ik moet Bommel leren kennen.”

Eerder legde Kevenaar uit dat hij soms wel honderd uur werk steekt in het prepareren van een dier. Zo is Bommel in de vriezer bewaard tot het moment dat Kevenaar met hem aan de slag ging. Daarna is de bulldog gevild. De huid werd verwerkt tot leer, dat vervolgens om een volledig ‘nieuw lichaam’ is geplakt. Daarna is in de afwerkingsfase het eindresultaat zo levendig mogelijk gemaakt met ‘goedjes en verfjes’.