‘GINO (9) KOMT NOOIT MEER THUIS’ (politie bevestigd dood jongetje en aanhouding 22-jarige Donny M. als verdachte))

0

Gino (9) komt nooit meer thuis. De politie heeft bevestigd dat vanmorgen het lichaam van de vermiste jongen Gino is gevonden bij een woning in Geleen. Het lichaam is gevonden op aanwijzing van de verdachte Donny M. (22) uit Geleen die vannacht werd gearresteerd.

Donny M. is een bekende van justitie. Hij is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn woning in Geleen opgepakt. Het lichaam van Gino werd zaterdagochtend vlakbij gevonden in de Opbraakstraat in de Geleense wijk Lindenheuvel. M. zit vast in beperking en wordt volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie wil verder niets zeggen over de achtergrond van de man. Het onderzoek in en bij de woning van M. is nog in volle gang en gaat naar verwachting nog tot vannacht door.


Xavier Beenhakkers, operationele chef van de politie Limburg, vertelde tijdens de persconferentie dat de zaak vrijdagmiddag in een stroomversnelling kwam. Gisteren tegen het eind van de middag kregen we zicht op de verdachte, die we in de nacht gearresteerd hebben. Op aanwijzing van de verdachte hebben we vanmorgen een lichaam gevonden. Het lichaam van Gino dus.” ”

“Het is een enorme klap voor de familie, zij moeten permanent in onze gedachten zijn”, zei burgemeester Petra Dassen van Kerkrade tijdens de persconferentie. „Daarnaast is het ook een klap voor de gemeenschap en de vele vrijwilligers en politiemensen die er alles aan hebben gedaan om Gino te vinden. Het is een gebeurtenis die ons diep en diep raakt.”


De politie in Limburg trof vanmorgen in Geleen een lichaam aan en hield er er ernstig rekening mee dat het ging om de vermiste 9-jarige Gino. Vannacht om 04.10 werd in Geleen een man aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de vermissing van Gino. Hij is in zijn eigen woning opgepakt. Het gaat om de 22-jarige Donny M. uit Geleen. De man is een bekende van politie en justitie, maar advocate Sjanneke de Crom wil daar verder niet op ingaan. “Deze man is mijn cliënt, maar ik ga verder niet in op deze of eerdere zaken”, liet zij weten aan de regionale zender L1.

L1 meldde dat het lichaam van Gino is gevonden op de grens van de tuin waar de verdachte is aangehouden, en een groenstrook. De woning waar het lichaam van Gino is gevonden is al enkele weken onbewoond na een brand.

De politie startte zaterdagochtend een groot onderzoek op in een groenstrook achter de Opbraakstraat in Geleen. Het gebied, waar een fietspad doorheen loopt en ook speeltoestellen staan, werd ruim afgezet en de politie was met vele zowel herkenbare als onherkenbare voertuigen aanwezig. het is daar dat een lichaam gevonden werd dat waarschijnlijk van Gino is.

Gino, die eigenlijk in Maastricht woont, verdween woensdagavond in Kerkrade, waar hij bij zijn 32-jarige zus logeerde, omdat zijn moeder ziek is. Gino ging die avond nog even spelen op een voetbalpleintje, met drie andere kinderen uit de flats in de wijk. De drie andere kinderen gingen rond 20.30 uur naar huis. sinds die tijd heeft niemand Gino meer gezien. De drie andere kinderen weten alleen maar dat Gino nog op het veld stond toen zij naar huis vertrokken, samen met een man die ze nog nooit gezien hadden. “Die man heeft een tijdje met ons meegespeeld”, zegt Cynthia Olischlager (10), een jongen die er woensdagavond bij was in de Vlaamse krant het Laatste Nieuws. “Het voelde niet raar, of ongemakkelijk. Het was een heel normale man.”

“Het was een voetbaltrainer, of dat zei hij toch”, zegt een oudere vrouw in een rollator tegen de krant. Haar kleinzoon was één van de andere kinderen die woensdag samen met de jongen aan het voetballen was. “Hij zegt dat er die avond plots een man het veldje opgestapt kwam. Hij sprak Engels, en zei hij dat hij een voetbaltrainer was. Volgens mijn kleinzoon sprak hij Gino aan, en zei hij dat hij ‘best wel talent had’. Toen de andere kinderen naar huis gingen, zag mijn kleinzoon hoe Gino samen met die man vertrok.”Een verklaring die lijkt te kloppen met wat de politie weet. Speurhonden van een Duits zoekteam pikten een geurspoor op van de vermiste jongen dat loopt van het voetbalveldje naar een woning in de Hertogenlaan. het spoor loopt niet tot de voordeur van de woning, waardoor de politie vermoedt dat de jongen daar in een auto is gestapt. Volgens de krant gaat de politie er inmiddels van uit dat de ‘voetbaltrainer’ diegene is die met Gino vertrokken is. De man reageert al twee dagen niet reageert op herhaalde oproepen om zich te melden als getuige.

Donderdag werd de step van Gino teruggevonden in Landgraaf: zo’n zeven kilometer van de plek waar hij voor het laatst gezien werd. De krant schrijft dat er geen geursporen van Gino aan­ge­trof­fen rond de step. Dat zou betekenen dat de jongen niet zelf met de step naar Landgraaf is gereden, maar dat de step er gedumpt is.

Tijdens de persconferentie was de politie zeer terughoudend met het verstrekken van verdere informatie over de verdachte Donny M. De 22-jarige man zit in beperking zit en louter met zijn eigen advocaat contact mag hebben. De politie beantwoordt dan ook geen verdere vragen over de verdachte, behalve dan dat hij een bekende is van justitie en politie. Het zou hier echter niet om een zedenverleden gaan, zo werd duidelijk tijdens de persconferentie.

De NOS schrijft op haar site dat uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat in de periode 2016-2020 31 kinderen jonger dan tien jaar het slachtoffer zijn geworden van moord en doodslag. Het waren 16 jongens en 15 meisjes. Ze waren volgens het CBS bijna allemaal door hun vader of moeder om het leven gebracht.