Na 28 miljoen winst dankzij gesjoemel geeft Sywart van Linden u nu 10% korting om van laatste mondkapjes af te komen

0

Sywert van Lienden gaat zijn laatste partij mondkapjes, die weer op meer plekken verplicht worden, met tien procent korting verkopen. Vorig jaar zei Sywert dat hij belangeloos miljoenen mondkapjes kon leveren voor zorgpersoneel, maar in werkelijkheid hield nmet twee partners 28 miljoen euro aan hun deal met de overheid.

“De mondkapjes komen terug”, schrijft Sywerts Hulptroepen Alliantie, de stichting van Sywert van Lienden, in een mail aan klanten. “De mondkapjesplicht gaat gelden voor publieke binnenlocaties waar geen coronatoegangsbewijs nodig is, zoals supermarkten, winkels en bibliotheken”, legt de Sywert-stichting uit. “Wij willen graag dat iedereen toegang heeft tot de beste mondkapjes. Om je daar mee op weg te helpen bieden wij de komende tien dagen onze IIR en FFP2-mondkapjes aan met een korting van tien procent. Door de grote drukte kan het iets langer duren voordat de producten bezorgd worden”, staat er in de mail.


De studentikoze Sywert van Lienden (30) en zijn twee maten Bern Damme en Camille van Gestel zeiden vorig jaar op het hoogtepunt van de coronacrisis ons land belangeloos miljoenen mondkapjes te kunnen leveren voor zorgpersoneel, maar in werkelijkheid hielden ze gedrieën 28 miljoen euro aan hun deal met de overheid. Twee van de drie mondkapjessjoemelaars, Sywert van Lienden en Bern Damme, zijn de miljoenen die zij overhielden aan de mondkapjesdeal met de overheid al aan het uitgeven. Zo kocht Van Linden een BMZ Z4 van een ton en Bernd Damme een leuke woonboerderij in de provincie Utrecht waar hij 840.000 euro voor betaalde.

Advocaat Peter Plasman heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Sywert van Lienden en twee zakenpartners omdat ze zich met hun mondkapjesdeal met de overheid schuldig hebben gemaakt aan oplichting. Volgens de advocaat hebben benadeelden zich bij hem gemeld. Vermoedelijk gaat het om vrijwilligers die Van Lienden hebben geholpen om aan het begin van de coronacrisis, toen er een groot gebrek was aan medische hulpmiddelen, miljoenen mondkapjes naar Nederland te halen.


De advocaat zei recent in de uitzending van Jinek  dat Van Lienden een rechtszaak kan voorkomen als hij het geld teruggeeft. Vraag is alleen hoeveel er nog voer is van de geld. Opiniemaker Sander Schimmelpenninck schreef in juni op zijn twitter over Sywert van Lienden, het gezicht van het drietal en de man die er meer dan tien miljoen aan over hield: “dus Sywierd nam ontslag als ambtenaar, waar hij verzon dat hij zijn domrechtse meninkjes niet mocht verkondigen (‘zolang ik niet vrij ben’), werd ondeugdelijke mondkapjesmiljonair en rijdt nu van onze weggegooide belastingcenten in een nieuwe BMW Z4.”

Sywerts maat Bern Damme laat het geld, hij verdiende meer dan vijf miljoen aan de deal, ook rollen. Bernd Damme kocht na de lucrative deal een 17-eeuwse boerderij in de provincie Utrecht. De vraagprijs bedroeg €850.000. Of hij dat bedrag inderdaad betaalde is, zo schrijft Quotenet, nog niet helemaal duidelijk. Van Damme gaf zichzelf een hypotheek. Hij leende €840.000 van zijn vennootschap met de naam Labore Omnia Vincit. Vrij vertaald: werk overwint alles.

Met tien miljoen op zijn bankrekening lijkt het huidige huis van het gezicht van de mondkapjesloemlaars, Sywert van Lienden, ook niet echt meer te passen bij zijn dit jaar verworven status als miljonair. Sywert woont nu nog in een doorsnee rijtjeshuis met vijf kamers en een kleine achtertuin in Hilversum dat hij in 2018 kocht voor 410.000 euro. Voor die tijd woonde hij met zijn vrouw Ilse en twee kinderen, een zoon van 4 en een dochter van net geen twee jaar, in Amsterdam. In de hoofdstad had hij, naar eigen zeggen, last van Marokkaanse jongeren. Zo werd hij in 2016 lastig gevallen door een Marokkaanse jongere op een scooter. “Wat ben ik m’n buurt zat”, zei hij daar toen in verschillende tweets over. “Kan je vertellen dat het hier paar keer per week gebeurt en áltijd zelfde type jongens.”

Van Lienden, toen al bekend door zijn optredens bij o.a. De Wereld Draait door, stelde ook dat Amsterdam-West geen plek is om je kinderen te laten opgroeien. Twee jaar later verhuisde hij met zijn gezin, na een tijdlang zoeken, naar Hilversum. “Het was lastig om een huis te vinden en we kwamen uiteindelijk uit bij dit jarendertighuis in Hilversum”, vertelde hij daarover tegen het AD. “Ik denk een heel gemiddeld rijtjeshuis met 120 vierkante meter.” Met zijn nieuw verworven status als multimiljonair kan Sywert zijn ‘gemiddeld rijtjeshuis’ in Hilversum nu makkelijk inruilen voor een villa in ’t Gooi. Alleen op Funda staan in miljonairsdorp Blaricum 31 villa’s van een miljoen of meer te koop.

Prins Constantijn en zijn LaurentienVraag is overigens of mondkapjessjoemelaar Sywert van Lienden zelfs prins Constantijn mee in zijn val trekt? De studentikoze Van Lienden (30) en twee maten zeiden op het hoogtepunt van de coronacrisis ons land belangeloos mondkapjes te kunnen leveren voor zorgpersoneel. Nu blijkt dat ze gedrieën ruim 20 miljoen euro overhielden aan hun deal met de overheid. Een deal die mede mogelijk werd gemaakt dankzij de belangeloze hulp van talloze bedrijven en prins Constantijn.

‘Nul eigen gewin, ik doe het om niet’, was het steeds maar herhaalde credo van Sywert van Lienden toen hij vorig jaar aan het begin van de coronacrisis de Nederlandse staat zag klungelen bij de aanschaf van de tientallen miljoenen oh zo noodzakelijke mondkapjes. Tijd voor actie volgens Sywert van Lienden. “Ik zat me op te vreten over het gebrek aan actie van de overheid bij de aankoop van mondmaskers”, vertelde hij daarover tegen NRC. “In een appgroep zeiden we tegen elkaar: dan moeten we het zelf maar gaan regelen.”

In mei 2020 neemt Sywert dan ook ontslag als beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam om zich met twee kompanen, Bern Damme en Camille van Gestel, zich volledig op het leveren van hulpgoederen voor de coronacrisis aan de Nederlandse staat te kunnen storten. Het studentikoze trio wil er geen cent aan verdienen. Hun non-profit stichting Hulptroepen Alliantie is in een mum van tijd opgetuigd.

Op de website hulptroepen.nu benadrukken ze dat ze hun goede werken belangeloos verrichten. “Samen met diverse partnerorganisaties heeft Hulptroepen in het voorjaar van 2020 een gecontroleerde supply chain zonder winstoogmerk opgebouwd. () We voeren persoonlijke beschermingsmiddelen in voornamelijk vanuit China naar Nederland. We testen alle mondkapjes die naar Nederland komen, eerst in ons lab in Shanghai en bij aankomst nogmaals in Nederland. Zo zorgen we voor een betrouwbaar aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen. Op deze manier hebben we eraan bijgedragen om de schaarste op de Nederlandse markt op te lossen en zorgprofessionals goed beschermd te laten werken.” Een nobel streven verwoord in mooie woorden en uiteengezet in talkshows op tv, waar woordvoerder Van Lienden al snel gezien wordt als de redders van Nederland als het om de toevoer van mondkapjes gaat.

De belangloze inzet van het drietal zorgt voor veel publiciteit en sympathie. Grote bedrijven als Flexport, KLM, Randstad en Coolblue zeggen, belangeloos, hun steun toe aan het ondernemende drietal en hun Hulptroepen Alliantie. Zelfs prins Constantijn schaart zich achter het initiatief als hij via via benaderd wordt zijn netwerk te vragen de drie mannen, die hij tot op dat moment niet kent, te steunen bij hun initiatief.

Dankzij prins Constantijn krijgen Sywert en zijn kompanen toegang tot tal van bedrijven die hun mondkapjesactie vervolgens belangeloos steunen middels geld of goederen. Het alsmaar door Sywert van Linden, dan nog slechts bekend als politiek commentator, activist en lobbyist, herhaalde credo ‘nul eigen gewin, ik doe het om niet’ kan op veel sympathie rekenen.

Uiteindelijk bestelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 40 miljoen mondkapjes voor een totaalbedrag van meer dan 100 miljoen bij Hulptroepen Alliantie, de non-profit organisatie van Van Lienden en Damme. Toenmalig minister voor Medische Zorg en Sport op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn en de secretaris-generaal van Financiën zetten zich zelfs persoonlijk in om de order aan de alliantie van de inmiddels mediapersoonlijkheid en bekende Nederlander Sywert te gunnen. Ook de politiek adviseur van CDA-minister Hugo de Jonge heeft in die tijd veelvuldig contact met Van Lienden, die zich aan de buitenwereld blijft presenteren als de man die Nederland belangeloos aan mondkapjes wil helpen.

Maar dat blijkt toch ietsjes anders te liggen. Onderzoeksplatform Follw the Money achterhaalt midden mei 2021 dat van Van Lienden en partners bepaald niet gratis hun goede werk hebben verricht. Verliep de verkoop van de partij mondkapjes aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie, al snel ging dat via het de door Van Lienden opgericht bedrijfje Relief Goods Alliance b.v.. Van Lienden tuigt vervolgens eind 2020 ook nog een speciale bedrijfsstructuur op, die volgens experts vaak bedoeld is om vermogen onzichtbaar te houden voor de buitenwereld.
Van Lienden zelf houdt uiteindelijk 9.2 miljoen euro over aan de deal met de Nederlandse staat. Zijn kompaan in de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie Bernhard Damme casht ruim 5 miljoen euro. Ook de derde man achter Hulptropen Alliantie, Camille van Gestel, toucheert ruim vijf miljoen.

Pikant is wel dat het ministerie van VWS vanaf dag een wist dat Sywert van Lienden voor de mondkapjes megaorder met de overheid een commerciële bv inzette waarmee hij zelf winsten kon innen. Het ministerie ging er nooit van uit dat Van Lienden op non-profitbasis opereerde. ‘Het was duidelijk dat het hier een bv betrof.’ Dat Sywert van Lienden zich in de media en de buitenwereld bleef presenteren als een filantroop werd stilzwijgend geaccepteerd door het ministerie en al helemaal nooit tegen gesproken.

Het gezicht van Hulptropen Alliancie Van Lienden bevestigt desgevraagd dat hij zijn winst uit de mondkapjesdeal met de staat in een commanditaire vennootschap (cv) heeft laten storten. Sywert van Lienden zegt die belastingvriendelijke cv te hebben opgericht op ‘om het onverwachte sterk positieve resultaat van Relief Goods Alliance BV een tijdelijke bestemming te geven’.

Sywerts van Liendens credo ‘nul eigen gewin, ik doe het om niet’ blijkt een regelrechte leugen. Als het bedrog aan het licht komt probeert Van Lienden nog zijn straatje schoon te praten door te zeggen zijn miljoenenwinst op termijn een ‘maatschappelijke bestemming’ te willen geven. Hij maakt wel een voorbehoud: ‘Of dat volledig waargemaakt kan worden is deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm voor [mijn]professionele loopbaan.’ Met andere woorden, Sywert van Lienden vreest dat de mediastorm rond zijn bedrog zijn toekomstige maatschappelijke carrière in gevaar brengt en het dan wel aardig is om bijna tien miljoen achter de hand te hebben.

Bernd Damme

Ook Sywerts kompaan Bernd Damme is duidelijk niet van plan om de winst op de mondkapjes weer terug te geven. Hij zegt het overgrote deel van de 5 miljoen die hij overhield aan de mondkapjesdeal ‘aan te wenden voor nieuwe sociale, duurzame en innovatieve projecten’. Hij zegt tegen het onderzoeksplatform Follow the Money wel 10 procent van zijn inkomsten aan goede doelen te schenken. De derde man, betrokken bij het bedrog, Camille van Gestel, zegt zijn ruim vijf miljoen winst te besteden aan zijn pensioen en als spaarpot voor zijn kinderen.

De bedrijven die het trio weldoeners belangeloos hebben geholpen willen inmiddels dat het drietal sjoemelaars hun winst terug in de staatskas storen. Prins Constantijn zegt op zijn twitter het lastig te vinden om meteen hard te oordelen, maar duidelijk lijkt dat ook de prins -en zijn netwerk- slachtoffer van het ondernemende trio onder leiding van Van Lienden is geworden. “In maart ‘20 was hij (Sywert van Lienden) en zijn team 24/7 bezig om mondkapjes te regelen. Heb toen ook geholpen waar ik kon gezien de enorme tekorten in verpleging en zorg. Ik ken hem verder niet maar heb gezien hoe hard ze werkten. Dus is er ook een ander verhaal.”

De danig in het nauw gebrachte Van Lienden zegt geen volledige openheid van zaken te kunnen geven omdat hij gebonden is aan een geheimhoudingsplicht. Minister Van Ark ontkent overigens dat er zo’n geheimhoudingsplicht is. Van Lienden hoopt slechts snel uit te kunnen leggen ‘welke poppenkast er de afgelopen weken gespeeld is’ met alle aantijgingen aan zijn adres over het wegsluizen van de winst van zeker 20 miljoen overgehouden aan een deal waarop geen winst gemaakt zou worden. Het is dat verhaal van Van Lienden c.s. waar prins Constantijn, en de rest van Nederland, zo benieuwd naar is.