BINNENKIJKEN in het luxeappartement van META MENTEN, de overleden weduwe van multimiljonair en oorlogsmisdadiger PIETER die stierf zonder erfgenaam

0
Wie krijgt het bijna half miljoen dat het appartement van de overleden weduwe van oorlogsmisdadiger Pieter Menten in Hilversum moet opbrengen? Weduwe Meta Menten had namelijk geen kinderen…

1 December 2016, de dag na de eerste aflevering van de dramaserie ‘De Zaak Menten’ stierf Meta Menten in het 171 m2 tellende luxeappartement op de tweede etage van appartementencomplex Residence Corverserf dat nu door een geheimzinnige erfgename te koop is gezet voor €425.000.


Het ruime vierkamer appartement heeft een marmeren schouw in de woonkamer, een riant terras en twee badkamers en ligt op de 2e etage. Er is een garage en separate berging in de onderbouw. Wel zijn er servicekosten van 545 euro per maand. Dat waren de enige kosten voor Meta, want het huis is al sinds de koop in 1988 hypotheekvrij. Dat maakt dat de geheimzinnige erfgenaam de volledige verkoopsprijs in eigen zak kan steken.

Meta kocht het appartement een jaar nadat haar man, de veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Mensen, in 1987 overleed. Menten was vroeger een van de rijkste mensen van het land. Hij zou een vermogen van 120 miljoen gulden en een uitgebreide kunstverzameling, geroofd van Poolse Joden, hebben nagelaten zo willen de geruchten.


Weekblad Privé schrijft deze week dat Meta Menten geen kinderen had, maar er wel een meisje was dat zij als een dochter zag. Dat meisje was de dochter Pieter Mentens boezemvriend, SS-generaal Krl Eberhrd Schongarth, die direct na de oorlog op last van een Britse militaire rechtbank de strop kreeg. Het echtpaar Menten ontfermde zich over haar en Meta zou haar behandeld hebben als haar eigen dochter. Deze vrouw zou dus de erfgename kunnen zijn…

Na de oorlog leefde Menten in weelde in Blaricum, waar hij relaties opbouwde met bekende Nederlanders. In mei 1976 kwam de zaak-Menten aan het rollen door een paginagroot artikel in De Telegraaf, waarin aandacht werd besteed aan kunstwerken die Menten wilde laten veilen.

Journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het weekblad Accent, werd getipt dat Menten veel van de kunstwerken in 1943 als roofkunst uit Galicië via een treinwagon naar Nederland had laten brengen. Knoop verdiepte zich in Menten en hield niet op de zaak in het nieuws te brengen.

Menten zou zich tussen 1941 en 1943 als tolk van de Duitsers met als rang SS-Hauptscharführer schuldig hebben gemaakt aan collaboratie, medeplichtigheid aan moord en diefstal. De door hem bij elkaar geroofde kunst zou Menten in 1943 in een drietal spoorwagons naar Nederland hebben laten transporteren. De publiciteit rond Menten leidde ertoe dat het OM Menten hiervoor wilde vervolgen.

Een dag voordat hij in november 1976 zou worden gearresteerd, vluchtte Menten met zijn vrouw Meta Menten-Pauw naar Zwitserland, waar hij op 6 december werd gearresteerd in een hotel in Uster. Na zijn arrestatie brandde zijn huis af en moest zijn vrouw Meta haar intrek nemen in het koetshuis aan de overkant van de straat. Op 14 december 1977 werd Menten tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn advocaat mr. Leo van Heijningen wist hem na cassatie bij de Hoge Raad aanvankelijk vrij te krijgen, maar op 9 juli 1980 werd Menten door de rechtbank te Rotterdam tot tien jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en honderdduizend gulden boete veroordeeld wegens oorlogsmisdaden waaronder medeplichtigheid aan de massamoord in het Poolse Podhorodce.



Menten zat twee derde van zijn straf uit en kwam in 1985 vrij. Hij overleed, dement geworden, op 88-jarige leeftijd in een bejaardenhuis te Loosdrecht.

In het najaar van 2016 zond Omroep MAX een televisieserie uit over Menten, met in de hoofdrollen Guy Clemens als Hans Knoop, Noortje Herlaar als Betty Knoop, Aus Greidanus sr. als Pieter Menten, Arian Foppen als de jonge Pieter Menten, Carine Crutzen als Meta Menten-Pauw, Hans Croiset als Dirk Menten en Julien Croiset als de jonge Dirk Menten. De dag na de uitzending van de eerste aflevering overleed zijn weduwe Meta op 90-jarige leeftijd.

Share.